Stark tredjeperiod gav vinst
Publicerad: 2018-12-21
Referat
I sista matchen innan jul åkte Skellefteå AIK ner för att gästa Örebro. Trots att ha legat under både en och två gånger kom bortalaget tillbaka. Med minuten kvar satt till slut det avgörande 4-2 av Robin Alvarez.

Det är ett taggat Skellefteå som kliver ut på isen och rivstartar fredagens match. Bara sekunder in i första perioden har gästerna provat målvakten. Men hemmalaget är inte sämre utan svarar direkt. Gustav Lindvall står i vägen för ett kontringsförsök och får sedan jobba hårt mellan stolparna. Skellefteå får ett långt anfall mot sig och tvingas försvara sig mot flera lägen. Med fem minuter spelade är det dock Skellefteås tur. Efter att Adam Pettersson har snappat upp ett misslyckat pass får gästerna både ett och två försök att gå runt målvakten, men burväktaren slänger sig raklång och hindrar pucken från att glida över mållinjen.

Med halva perioden gången öser hemmalaget mot Gustav Lindvalls målbur. Lindvall visar upp klassräddningar med allt från plock och stöt till mask. Men efter 12 minuter kan inte burväktaren stå emot längre. Örebro tar vara på ett slarvigt uppspel och trär in pucken köksvägen till 1–0. Skellefteå gör flera försök att svara, men gästerna förhindras av hemmamålvakten. Istället kommer periodvilan.

Snabb retur på kvittering
Det är en mer avvaktande inledning på andraperioden. Spelet svajar en del och majoriteten av skridskoåkningen sker i mittzonen. Skellefteå försöker med några uppstickare, men kommer inte närmare än att Oscar Möller hittar ramverket. Med tio minuter spelade kommer matchens första utvisning och gästerna får spela powerplay. Det kommer en del chanser, men ingen utdelning kommer. Istället tar Robin Alvarez fasta på ett felpass och prickskjuter in kvitteringen i nätmaskorna med 6 minuter kvar. Det kommer också ännu ett numerärt överläge för gästerna. Örebro lyckas peta upp pucken i anfallszonen och prova något skott i slutet på utvisningen, men kommer inte närmare förrän laget blivit fulltaligt. Då kommer hemmalaget i en snabb spelvändning och återtar ledningen. Skellefteå försöker återigen skapa tryck i slutet av perioden, men istället åker Patrick Norén ut för en fasthållning, och bortalaget spelar av det numerära underläget tills klockan ljuder.

Alvarez ledde vägen till seger
I den tredje perioden kliver Skellefteå ut och tar kommando direkt. Det pressade bortalaget behöver bara tre minuter, sedan kommer målchansen. Efter att ha trasslat till det ordentligt för målvakten med flera returer rakar Andreas Wingerli in kvitteringspucken. Örebro får dock chansen att ta ledningen direkt igen, då Norén återigen får sätta sig på botbänken. Gästerna försvarar sig dock bra, och när laget är fulltaligt igen tar de tag i taktpinnen. Flera luriga skott ställer till det för Örebros målvakt, men utdelningen uteblir. Med halva slutakten avklarad får Skellefteå chansen att avgöra efter att Robin Alvarez fått en klubba över halsen och Örebrospelaren fått matchstraff. Den fem minuter långa överläget skulle bortalaget ta vara på, då Joakim Lindström menade att passa till Bud Holloway, men istället fick stå som målvakt efter en skridskostuds. Men hemmalaget skulle göra sitt bästa för att komma tillbaka. Med fullt manskap på isen kommer Örebro i en spelvändning och blir tilldömda straff efter att skytten blivit störd. Gustav Lindvall svarade dock upp och stängde igen målburen. Hemmalaget gjorde en sista kraftansträngning och tog ut målvakten, men Robin Alvarez fick tag i pucken och skickade in slutresultatet i tom målbur.