Vinst och utökning i kvartsfinalen
Publicerad: 2018-03-23
Referat
Under fredagskvällen reste Skellefteå ned till Karlstad för det tredje mötet i kvartsfinalen. Det var mycket känslor och många utvisningar som mötte västerbottningarna. Trots det skulle laget hålla den form de haft i övriga matcher och vinna övertygande.

De starka känslor som funnits från de två tidigare matcherna gör sig påminda från nedsläpp och det tar inte ens två minuter innan den första utvisningen faller. Det är gästernas Pontus Petterström som får sitta av två minuter för interference. Färjestad håller sig kvar i anfallszonen i närmare två minuter, men med ett bra försvarsspel håller Skellefteå målet fortsatt orört. Med lika många spelare på planen spelar lagen ett tufft och fysiskt spel mot varandra. Närkamperna avlöser varandra, men det är mycket få målchanser som faller. Istället får Skellefteå ännu en gång spela i numerärt underläge. Även denna gång trycker hemmalaget på och lyckas få ett skott i ribban, men kommer inte närmare än så. Då gästerna blivit fulltagliga vänder de istället om och efter att Tim Söderlund fått pucken sätter han fart. När han får öppen promenadgata gör han inga misstag och hittar nätmaskorna till 1–0. Skellefteå börjar därefter ta för sig mer och mer i anfallsspelet, men fortfarande faller inte många skott alls. Det är fortsatt närkamperna och det tuffa spelet som står i centrum. Perioden ser ut att rinna iväg, men sekunderna innan klockan ljuder får Jesper Olofsson sätta sig på botbänken och ger Skellefteå ett numerärt underläge att börja den andra perioden med.

Mål i boxplay inleder

Det är ett hemmalag som gör allt för att få utdelning i sitt numerära överläge, men trots att Skellefteå klarar sig en gång betyder inte det att pressen ska ta slut. Bara sekunder efter att laget blivit fulltaligt får Filip Berglund sätta sig i utvisningsbåset i två minuter. Däremot går pucken inte alls som Färjestad skulle vilja. Istället snor Sebastian Ohlsson pucken i mittzonen och sätter fart med några snabba skridskoskär. Med ett distinkt skott går pucken förbi hemmamålvakten och ledningen är utökad. Historien ska dessutom i princip upprepa sig själv, för bara minuter senare snor även Jimmie Ericsson pucken, skrinnar ifrån en Färjestadsspelare och sprättar upp pucken med en backhand. Hemmalaget väljer då att byta målvakt och kanske ger det lite extra energi, för plötsligt är alla starka känslor tillbaka. Med 13 minuter kvar att spela av den andra perioden duggar utvisningarna tätt, men precis efter att känslostormen tycks ha lagt sig utspelas nästa drama på isen. Joni Ortio tappar pucken mellan armen och den lägger sig bredvid stolpen, men det är oklart om hela pucken passerat mållinjen. Domarna väljer att ringa på situationen, och efter videobedömningen godkänns målet som betyder reducering till 1–3. Men gästerna skulle studsa tillbaka snabbt, för när Skellefteå fick chansen i numerärt överläge skulle Bud Holloway kliva in i målprotokollet. Genom att få tag i en puck som studsat på en täckande spelare har han öppet mål och gör inga misstag. Dessutom får AIK med sig ännu en utvisning direkt efter målet, något som Jonathan Pudas sånär lyckas utnyttja, men närmare än ett ribbskott skulle inte gästerna komma, och får nöja sig med en tremålsledning in i slutakten.

Gruffig avslutning

Den tredje perioden visar sig vara en grinig avslutning på denna stökiga tillställning. Färjestad börjar försöka trycka på och skapa en reducering, men med fem minuter spelade tar känslorna över och två snabba utvisningar ger Skellefteå ett läge i fem mot tre. Skotten och målchanserna finns, men Färjestads målvakt står upp och håller tätt. Strax efter att hemmalaget blivit fulltaligt åker de återigen på ett nytt bakslag och gästerna ställer återigen upp ett numerärt överläge. AIK kommer inte till något vassare läge i powerplay, och åker strax efter att det är fullt manskap på isen på en egen utvisning. Men med alldeles för mycket känslor involverade får Skellefteå spela med fem man mot tre ännu en gång, men gästerna låter tiden gå och får plocka med sig en utökad ledning i matchserien hem.