Vinst i första finalmatchen
Publicerad: 2014-04-15

Skellefteå AIK fick en bra start i matchen och en bra start i finalserien mot Färjerstad BK då man vann med 3-0 (2-0, 1-0, 0-0) ikväll.

Period 1
Skellefteå AIK öppnar matchen piggt. Perioden har inte hunnit bli minuten gammal innan Lindström testat Pettersson-Wentzel i Färjestadsmålet två gånger. Fjärdekedjan tar sedan över och Lundberg hittar yta i slottet. Han får tyvärr inte träff på pucken i avslutet. Kort därefter har Forsell och Sundqvist var sitt läge framför mål men Pettersson-Wentzel. Skellefteå sköljer över Färjestad i våg efter våg och har radat upp chanser, och det innan matchklockan nått fem minuter.

Bellemare åker på en bentackling efter 4:50 och Skellefteå får chansen i powerplay. Efter vissa problem med att ställa upp tar kapten Ericsson pucken i mittzon, driver in över offensiva blå och skjuter ett stenhårt skott i krysset. 1-0 till Skellefteå efter knappa sju minuter. Minuten senare, efter ytterligare Skellefteåpress, får Bellemare ett kanonläge framför mål. Tyvärr går klubban av och utdelningen uteblir. Färjestad har svårt att hinna med i Skellefteås fart och hamnar på efterkälken.

Efter 8:33 drabbas Pettersson av en utvisning för hakning framför Färjestads mål och det blir Färjestads tur att spela en man mer på isen. Bortalaget ställer upp och passar runt pucken bra men hemmalaget försvarar sig utmärkt och de riktiga farligheterna uteblir. Med fullt manskap på isen återtar Skellefteå taktpinnen och utökar också ledningen till 2-0 efter 10:54. Målet görs av Lindström. I samband med målet tar Färjestad också time out.

Efter Färjestads time out avtar den totala hemmapressen något, även om Lindströms formation är fullständigt livsfarliga varje gång de är på isen. Försvarsmässigt har Frögren, Lindgren och Lindholm stått för ett par viktiga brytningar de fåtal gånger Färjestad lyckats vända spelet och komma i numerära överlägen. Med fem minuter kvar av perioden gör fjärdekedjan ett monsterbyte och pressar ner bortaspelarna djupt i egen zon i dryga minuten.  Skotten efter första perioden; 11-4

Period 2
Innan pucken släpps i andra perioden drabbar Bellemare samman med Tollefsen. Det hela slutar med att båda lagen får inleda perioden med fyra spelare på isen. Kort därefter utvisas Arvidsson för hög klubba, och Färjestad får spela fyra mot tre och ett utmärkt läge att reducera ledningen. Skellefteå försvarar sig trots detta tämligen enkelt och båda lagen är fulltaliga efter 3:36.

Andra perioden har inletts jämnare än den första. Det är mer händelsefattigt. Främsta orsaken till det är att hemmalaget inte spelar i samma tempo så här långt. Då hinner bortalaget med bättre i presspelet och stressar fram misstag hos Skellefteå. Efter halva perioden har Bellemare den hittills farligaste målchansen men missar lite i avslutet samtidigt som Pettersson-Wentzel är bra med i målet. Kort därefter drabbas Pettersson av en utvisning för boarding och Färjestad får spela med en man mer på isen. Bortalaget spelar runt pucken bra och skapar bra press mot Svensson i Skellefteåmålet. Den senare uppträder väldigt fokuserat i målet och håller nollan intakt utvisningstiden ut. I samband med detta tänder matchen till och lagen börjar spela betydligt mer fysiskt än tidigare.

Spelet har jämnat ut sig, inget av lagen skapar några direkta farligheter. Bortalaget får mer puck desto längre perioden lider men Skellefteå har full kontroll på händelserna. Med knappa fyra minuter kvar utvisas Christian Berglund två minuter för roughing när han trycker till Burström efter avblåsning. Hemmalaget får till spelet bättre denna gång. Man lyckas ställa upp och passa runt men Färjestad ligger rätt i positionerna och försvarar sig bra. Bortalaget hinner precis bli fulltaligt när Skellefteå får ett läge. Det behövs inte mer, Bellemare hittar nätet och utökar ledningen till 3-0 efter 18:11 av perioden. Skotten i perioden; 10-9.

Period 3
Två minuter in i tredje perioden är det Skellefteås fjärdekedja som sätter bra press i anfallszon. Det resulterar i att Lundberg får två chanser men Pettersson-Wentzel gör sig stor och håller tätt. Efter 2:54 utvisas Ericsson efter att ha dragit hjälmen av en Färjestadsspelare. Bortalaget fortsätter att sätta upp spelet i powerplay relativt enkelt men det ligger alltid en hemmaspelare i skottlinjen varför inga skott går igenom till Svensson.
Med fem man på isen ställer Skellefteå AIK upp i mittzon och väntar på Färjestad. Skridskoåkningen är fortfarande bra, men istället för att hela tiden ligga på i anfallszon ser man till att ha fler spelare bakom pucken och kontrollera händelserna på isen. Det har gått nio minuter av perioden utan att bortalaget skapat en målchans. Hemmalaget skapar å andra sidan inget heller men har en tremålsledning att luta sig mot.

Färjestad tillåts ha mycket puck och tillbringar mycket tid i Skellefteås zon. Hemmalaget pressar ut Färjestad mot sargerna, som har väldigt svårt att komma in i slottet. När hemmalaget vinner puck värderar man bra, finns läge att kontra skickas pucken snabbt upp i banan annars chippar man pucken ur zon.

Med sex minuter kvar av matchen, drabbas Svensson av en utvisning för att felaktigt ha flyttat målburen. Färjestad får därmed en sista chans att göra match av det här. Åter igen lyckas bortalaget ställa upp bra i positionerna men utan att skapa de riktiga farligheterna. De få gånger pucken når fram till Svensson agerar densamme väldigt stabilt utan att släppa returer.

Skellefteå kontrollerar händelserna matchtiden ut. Färjestad hinner aldrig få tillräckligt lugn och ro i anfallszon för att ta ut målvakten. Slutresultatet skrivs till 3-0. 25-21 i skott.