Viktor Arvidsson ledde Skellefteå AIK till seger
Publicerad: 2013-12-10

Efter två föregående möten med massor av mål och det längsta strået till Brynäs var det Skellefteås tur att ta tre poäng hemma på tisdagen. Hemmalaget var genom hela matchen det starkare laget och allra piggast tycktes comebackande Viktor Arvidsson som serverade Adam Pettersson till ett mål och dundrade in ett själv i powerplay.

Första perioden

Gästande Brynäs börjar den första perioden piggt och skapar bra tryck mot hemmamålet direkt. Än närmare är det efter fyra minuter då pucken dansar runt i Skellefteås målgård och sånär kan petas in av gästerna. Skellefteå svarar med ett bra skott från Holloway ett par minuter senare och hemmalaget kommer allt mer igång. Matchens första utvisningar kommer efter drygt sju minuter, en var och det blir spel fyra mot fyra. Då kommer första målet när Jimmie Ericsson smart släpper en passning från Nicklas Burström vilket ger Erik Forssell en retur som han gör 1-0 på.

Matchbilden förändras tydligt efter målet och Skellefteå tar kommandot allt mer. Man skapar också chanser, bland annat för Viktor Arvidsson och Niclas Burström som har varsitt bra skott efter 13 minuters spel. Nya utvisningar kommer också men återigen så är det bägge lagen som drabbas efter bråk mellan Jimmie Ericsson och Jonathan Granström. Först med åtta sekunder kvar av perioden kommer matchens första powerplay när Bernhard Starkbaum i gästernas mål något tveksamt åker ut och AIK får en kort sekvens i spelformen.

Andra perioden

Skellefteå inleder i powerplay men får inte alls till det, man tappar pucken gång på gång och Brynäs kan rensa ut den. AIK är också det mer spelförande laget efter utvisningen men det fungerar inte riktigt i fem mot fem heller utan vi bjuds på många misstag och gästerna slår mest icing när man lyckas kriga åt sig pucken. Bra tryck från AIK efter drygt sju minuter gör att man får med sig en utvisning men trots bra spel i numerärt överläge får Skellefteå ingen utdelning.

Halvvägs in i perioden kommer ännu en bortautvisning men AIK har lite svårt att komma till avslut och de två minuterna rinner bort rasande fort. Istället är det när Brynäs åter har fullt man skapat som Skellefteå börjar skapa chanser ordentligt. Viktor Arvidsson är nära att kunna utnyttja ett läge två mot en men får nöja sig med en ny chans i powerplay. Väl där får Oscar Möller en riktigt bra dubbelchans men Starkbaum i målet gör en mycket bra insats ikväll. I periodens sista minuter skapar också Brynäs sina första målchanser i den andra perioden som dock slutar mållös.

Tredje perioden

Brynäs fortsätter att checka Skellefteå hårt precis som man gjort i första två perioderna, man lyckas dock inte riktigt få fast AIK som dock kommer av sig något. Jättejobb av John Norman ger istället friläge för Adam Pettersson som dock Starkbaum klarar. Detsamma gör sedan Markus Svensson när sedan Brynäs får en jättechans. Med drygt fem minuter spelade får AIK spela powerplay och då kommer målet när Viktor Arvidsson prickskjuter in 2-0 stenhårt, Starkbaum hinner inte med trots fri sikt.

Brynäs får under nästan fyra minuter spela i numerärt överläge efter hemmautvisningar och det är bara hårt jobb från hemmalaget och fortsatt bra spel från Markus Svensson som gör att man fortsatt håller nollan. Istället utökar man ledningen till 3-0 genom Adam Pettersson efter bländande förarbete från Arvidsson. Skellefteå fortsätter att jaga mål men kommer inte närmare än en stolpträff med ett par minuter kvar. Istället får Brynäs göra ett tröstmål när Alexander Larsson sätter 3-1 med 19:28 på klockan.