Tung förlust i toppmötet mot HV71
Publicerad: 2017-02-24
Skellefteå AIK hade chansen att skaffa sig ett litet försprång i sexpoängsmatchen mot HV71 ikväll, men det var kvällens hemmalag som skulle visa sig vara starkast. Matchen avgjordes redan i den andra perioden då kedjan Andersson-Tedenby-Sandberg låg bakom det mesta framåt för HV71, som vann matchen med 5-2.

Två snabba mål inleder fighten

Toppformat powerplay, det är Skellefteås just nu vassaste vapen. Andra powerplayuppställningen med Andrew Calof och Niclas Burström, ligger bakom förspelet till ledningsmålet. Andrew Calof gör ett inspel till Jesper Olofsson som skjuter lågt och hittar luckan till 0-1 (03:43). Pucken hinner bara släppas så kommer kvitteringen. Mattias Tedenby är snabbast efter att pucken studsat över Emil Djuses klubba. På friläget prickar Mattias Tedenby in 1-1 (03:49) mellan benen på en ensam Joni Ortio.

Med en sån händelserik inledning kändes det som att målchanserna skulle avlösa varandra. Det blev snarare raka motsatsen, då det räcker med en hand när man ska räkna målchanserna de kommande tio minuterna. Spelet är intensivt och bägge lagen spelar stabilt bakåt. När HV71 får spela powerplay får man också greppet om spelet. Mållöst powerplay, men hemmalaget styr matchen och vaskar fram målchanser som kanske Oskar Sundh och Martin Thörnberg borde ha gjort mål på, men Joni Ortio är tät. Skellefteå ”reder ut” slutet på den första perioden som slutar 1-1, skotten 9-13.

HV71 är det bättre laget

HV71 är farliga direkt på tekningar ikväll. Lias Andersson skjuter precis efter vunnen tekning i offensiv zon, och Joni Ortio släpper den förbi sig ovanför sin högra axel till 2-1 (00:34). Spelmässigt fortsätter HV71 att forcera. När vi närmar oss mitten av matchen har hemmalaget 10-0 i skott på mål, vilket också speglar matchen då Skellefteå har väldigt svårt att ta sig ur egen zon och även svårt skapa några farligheter framåt när man väl kommer upp i banan.

Andreas Borgman gör en offensiv räd, men avslutet hamnar i Joni Ortios hjälm. Även Lias Andersson är nära att utöka, men Joni Ortio står pall tillsammans med sina försvarare. Det dröjer, men utökningen kommer. Mattias Tedenby skjuter på mål och returen går rakt till Filip Sandberg som inte kan missa det öppna mål han ges, 3-1 (15:35). HV71 ges en sista möjlighet i perioden då man får spela powerplay. Med tre sekunder kvar av perioden hittar Simon Önerud luckan mellan Joni Ortios ben och lagen går till pausvila med ställningen 4-1 (19:57) till hemmalaget. Skotten 21-5.

Skellefteå kom aldrig närmre

Skellefteå försöker spela upp sig tidigt och skapar några få chanser framåt. Men det hjälper inte när firma Sandberg-Tedenby är i farten. Efter slarv av Johan Alm på egen blålinje får man ett två mot ett-läge och då sätter Mattias Tedenby 5-1 (06:55) högt, assisterad av just Sandberg. Det kommer en snabb replik från Skellefteå, då man får chansen i powerplay strax efter HV71:s femte mål. Bud Holloway får tag i pucken efter en retur och snurr-skjuter ett skott som på något sätt hittar in under Linus Söderströms benskydd till 5-2 (08:24). Nu kommer målchanserna allt tätare. Både HV71 skapar bra lägen, liksom Skellefteå, så fort man kommer in i offensiv zon med pucken under kontroll.

När Filip Berglund blir fälld så kommer inte ett välbehövligt powerplay för Skellefteå i jakten på reducering, utan istället blir det spel fyra mot fyra då domarteamet anser att Berglund förstärkt i situationen. Strax därpå drabbas Skellefteå av ytterligare en tvåa, denna gång ett lagstraff, och HV71 kan vinna denna match med 5-2 på ett odramatiskt och samtidigt rättvist sätt. Skotten i matchen slutar totalt 46-30.