Skellefteå AIK till SM-final
Publicerad: 2015-04-05

Efter att Linköping vunnit senast på hemmaplan tog Skellefteå chansen att avgöra matchserien i hemmamötet på påskdagen. Segern skrevs till sist till 3-1 efter att Skellefteå avgjort med tre mål i den tredje perioden. Skellefteå är därmed klara för SM-Final för femte året i rad.

Hemmapress men inga mål
Skellefteå AIK tar kommandot direkt och sätter hård press på gästande Linköping. Gästerna får mestadels försvara sig och spelar väldigt fysiskt vilket så småningom leder till att man börjar dra på sig utvisningar och hemmalaget får spela en hel del powerplay i den första perioden.

Utdelningen uteblir dock. Trots att man skjuter nästan 20 skott på mål och även har en sekvens i spel fem mot tre så lyckas man inte få hål på Marcus Högberg i bortamålet. Däremot gör man en bra första period och pressar tillbaka Linköping i egentligen hela perioden.

Linköping tar ledningen
Linköping kommer ut aningen piggare i den andra perioden men efter några minuter med ganska jämnt spel så tar AIK över mer och mer och snart har man återigen samma spelövertag som i den första perioden. Då får man också en utvisning med sig men man lyckas inte skapa speciellt mycket i powerplay.

Halvvägs in i perioden skapar Linköping ett par bra chanser och får också en utvisning med sig och sedan ännu en och får spela fem mot tre. Skellefteå spelar dock strålande boxplay och klarar av utvisningarna. Men när sedan ännu en utvisning kommer så gör Linköping 0-1 på en styrning av Jakub Vrana.

Islossningen kommer för Skellefteå
Skellefteå jagar efter kvittering i inledningen av den tredje perioden och Linköping försöker hålla undan. Efter knappt fem minuter kommer till sist kvitteringen efter ett välplacerat skott från Axel Holmström till 1-1. Strax därefter kommer också 2-1 genom Oscar Sundqvist efter en snabb spelvändning.

Mindre än en minut efter ledningsmålet kommer även 3-1 efter en bländande uppvisning av Martin Lundberg som är urstark när han bryter sig in framför Högberg och gör mål. Oscar Sundqvist är sedan snubblande nära att göra ännu ett mål men han träffar stolpen. Linköping jagar reducering i matchavslutningen men då gör Markus Svensson ett par avgörande räddningar och Skellefteå vinner.