Skellefteå gjorde allt utom mål
Publicerad: 2017-03-27
I den sjätte kvartsfinalmatchen hade Skellefteå AIK chansen att säkra en plats i semifinal i årets slutspel hemma mot Frölunda på måndagskvällen. Det var dock Frölunda som inledde målskyttet i powerplay i den första perioden men innan signalen gått för pausvila hade Pär Lindholm kvitterat efter en utsökt passning från Joakim Lindström. Trots hårt tryck från framför allt hemmalaget och massor av målchanser så kom inga fler mål under ordinarie tid utan matchen gick till övertid. Där var det Frölunda som drog det längsta strået efter att Nicklas Lasu kunnat peta in det avgörande målet och tvingat fram en sjunde och avgörande kvartsfinal.

Intensivt i första perioden

Frölunda inleder den första perioden väldigt piggt. Ett par byten in vaknar också Skellefteå och bägge lagen skapar flera riktigt fina målchanser redan i inledningen av matchen. När sedan gästerna får spela powerplay kommer 0-1 efter ett backskott från Victor Olofsson. Skellefteå radar sedan upp klara målchanser i jakten på kvittering men Johan Gustafsson i målet gör flera fina räddningar.

Skellefteå har ett tydligt spelövertag i mitten av perioden men och Frölunda kan mest bara slå ifrån sig. AIK får också sin första chans i powerplay i slutet av perioden och efter flera bra lägen kommer till sist kvitteringen strax efter att gästerna blivit fem man. En riktigt snygg assist från Joakim Lindström till Pär Lindholm som sätter 1-1.

Jämnare spel i andra

Skellefteå behåller initiativet från den första perioden in i den andra och spelar bra. Frölunda är dock klart bättre med än i slutet av första och spelet är rätt jämnt fördelat i de bägge lagens försvarszoner. Emil Djuse kliver in med fart i anfallszon i mitten av perioden och tar ett bra avslut som träffar klockrent i stolpen.

Frölunda får spela powerplay och skapar bitvis bra tryck mot hemmamålet, AIK jobbar dock hårt i boxplay och reder ut det. I slutet av perioden har AIK ännu en ramträff när Adam Pettersson träffar ribban med ett riktigt bra avslut. Den andra perioden är riktigt tät och intensiv, mycket underhållande att titta på.

Matchen går till övertid

Skellefteås jakt på ett ledningsmål fortsätter i inledningen av den tredje perioden och skapar flera klara målchanser. Frölunda är dock också nära med ett ribbskott från Matt Donovan. Man skapar en till riktigt farlig möjlighet när Patrik Carlsson blir frispelad precis framför Ortio som dock räddar bra.

Frölunda får spela powerplay efter drygt halva perioden och tvingar Joni Ortio till några mycket fina räddningar. Skellefteå tappar lite farten av utvisningen och först i de allra sista minuterna är man framme och oroar mot gästernas mål. Matchen är dock oavgjord efter den tredje perioden och går till övertid.

Lasu avgör för Frölunda

Frölunda får spela powerplay efter drygt tre minuters övertidsspel men Skellefteå sliter hårt i boxplay och gästerna har svårt att komma till avslut. Man fortsätter dock att förlägga mycket av spelet nere i Skellefteås försvarszon och till sist ger det utdelning när Niklas Lasu gör 1-2 efter en något tursam studs framför hemmamålet.