Publikfest och ketchupeffekt mot mästarna
Publicerad: 2017-10-05
Referat
Ett fullsatt Skellefteå Kraft Arena fick bevittna två lag som bjöd på stor hockeyunderhållning denna afton. Hemmalaget lyftes ordentligt av publiken och då kom också utdelningen. Ikväll var allt möjligt. Söderlund gjorde mål flygandes och Holloway nickade in pucken. Denna afton fick 5801 personer se svenska mästarna agera statister när ett sällsynt hungrigt hemmalag till slut vann med 6-2.

Period 1

För första gången denna säsong är det ett slutsålt Skellefteå Kraft Arena som möter lagen vid nedsläpp. Det höjer pulsen och båda lagen sätter högsta fart direkt efter nedsläpp. Efter två minuter tar Pudas ett avslut från blålinjen som endast hindras av målburens stolpe från att ge AIK ledningen. Stolpskottet lyfter hemmalaget och HV71 tvingas ta utvisning kort därpå. Hemmalaget fortsätter spela inspirerat i powerplay, med snabba pass och bra avslut. Lite väl inspirerat skulle det visa sig, när Anderson blir väl ivrig att återvinna puck och utjämnar antalet spelare på planen. Med fullt manskap på isen vill inte bortalaget vara sämre. Efter snabb puckförflyttning kan Wännström ge bortalaget ledningen i öppen kasse. Ett vackert mål och snöpligt för AIK som inlett matchen piggt.

Kvitteringen kommer efter halva perioden. AIK vinner en tekning i offensiv zon och pucken går tillbaka till Olofsson. Olofsson skjuter ett skott som Petterström styr in bakom Linus Söderström i HV-målet. AIK stärks av målet och sätter hård press på HV71, som på nytt drar på sig en utvisning. Bra spel igen av AIK men HV71 spelar också bra i box play, varför utdelning uteblir.

AIK skulle dock ta tillbaka taktpinnen i perioden och matchen. Efter ett slarvigt uppspel av bortalaget lägger Öhman ett höstlöv mot mål. Lindholm åker in i puckens bana och visar känsla när han touchar den bakom en chanslös HV-målvakt.

Period 2

AIK inleder andra perioden som man avslutade första, med hög intensitet i både pucktempo och skridskoskär. Man trycker ner HV71 djupt i egen zon och till slut kommer orkar dom inte stå emot längre. Efter åtta minuters spel kan Anderson göra sitt efterlängtade första mål i AIK. Målet kommer efter att hemmalaget stressat fram ett misstag och återvunnit puck. Anderson hittar ledig yta på bortre stolpen och rakar in en retur. HV71 ger dock inte upp. Tre minuter senare gör man ett viktigt reduceringsmål genom Anton Bengtsson. Det är på nytt ett vackert hockeymål. Ett skolboksexempel på hur man flyttar puck i en 3-mot-2 situation.

AIK är spelförande och har varit det under större delen av matchen så här långt. Anfallsspelet visar stor kreativitet, fart och bestämdhet. Efter två perioder är ledningen fullt rättvis och ingen hade protesterat om ledningen varit större, även om HV71 tar över spelet under periodens sista minuter. AIK har svårt att få ner farten på motståndet i mittzon, vilket ofta leder till att HV71 får farliga spelvändningar.

Period 3

Sista perioden är bara tre minuter gammal när Skellefteå utökar ledningen. Och vilket mål sedan. Det är Holloway som gör ett av sannolikt väldigt få nickmål i SHL denna säsong. Skellefteå vinner en offensiv tekning. Pucken går till Katic som driver mot kassen och skjuter. Söderström räddar men pucken studsar upp på Holloways hjälm och i mål. Om det var medvetet låter jag vara osagt.

Efter målet skruvas temperaturen upp i matchen. HV71 trycker hårdare med allt in mot Ortio, för att störa och sätta press. Skellefteå står upp och utvisningarna avlöser varandra. Katic var det ja. Efter en fin spelvändning på egen hand fixar han ett nytt numerärt överläge till AIK. HV71 är duktiga i boxplay samtidigt som AIK blir lite endimensionella när man söker samma lösningar konstant.

Utdelningen kommer istället när båda lagen är fulltaliga. Det är en väldigt oturlig situation, med HV-ögon sett. Back lägger puck i rundeln. Pucken studsar snett och rakt ut framför Söderström. Söderlund ser detta och kastar sig. Liggandes i luften stöter han in pucken till 5-2. Direkt på nedsläpp går hemmalaget till anfall. Linus Lindström får pucken, lägger ett till synes ofarligt, backhandsavslut mot mål. Men tack vare ett vänligt agerande av HV-back tillåts Linus gå på egen retur, vilken smiter in mellan benen på målvakten.

Luften går ur bortalaget som försöker lyfta spelet och reducera men fokus är borta och istället kan AIK gång efter annan vända spelet i mittzon. En fullsatt arena bjuder på stående ovationer under matchens sista tre minuter, medan AIK bekvämt defilerar mot slutsignalen.