Gurra en gigant i ljuvlig derbyvinst
Publicerad: 2020-02-11
Skellefteå AIK har haft svårt för rivalerna Luleå på hemmaplan de senaste säsongerna. Men i den första perioden gav Joakim Lindström Skellefteå ledningen och sedan kunde Andreas Wingerli göra först 2-0 i den andra perioden och sedan också 3-0 i den tredje. Luleå kunde sedan reducera med fyra minuter kvar av matchen men kom inte närmare än så då även Lindström blev tvåmålsskytt när han fastställde slutresultatet 4-1 i öppen bur. Som så många gånger förr den här säsongen är det Gustaf Lindvall som är den enskilt största faktorn som bär Skellefteå till seger.

Lindströms måltorka över

Matchen inleds i bra fart med hög intensitet från bägge lagen. Efter knappt halva perioden så får hemmalaget chansen att spela matchens första numerära överläge. Powerplay-spelet fungerar inte riktigt för Skellefteå men det enda riktiga avslut man får iväg är ett ribbskott från Joakim Lindström.

Efter 15:31 kommer ett efterlängtat mål när Joakim Lindström bryter en lång måltorka genom att sätta 1-0 med en stenhård handledare högt bakom Lassinantti. Luleå får sedan sin första chans att spela powerplay i periodens allra sista minut men hinner inte skapa några direkta målchanser på den korta tiden.

Wingerli gör mål

Efter att Luleå bytt bort sig fullständigt så kommer Skellefteå tre spelare ensamma mot Lassinantti och efter samspel mellan Richard Hugg och Andreas Wingerli så är det den sistnämnde som sätter 2-0. Precis därefter är det istället Luleå som vänder spelet och kommer tre mot en ensam back men då gör Gustaf Lindvall en jätteräddning.

Efter drygt halva den andra perioden åker Joakim Lindström ut för en crosschecking och Emil Larsson är omgående riktigt nära när han träffar stolpen på en retur ensam framför Lindvall. Lagen drar på sig varsin utvisning i slutet av perioden men inget av lagen kan utnyttja den tid man får i powerplay.

Två tvåmålsskyttar

Skellefteå drar på sig en utvisning direkt men trots att Luleå fortsätter att skapa chanser med en man mer så får man inte hål på Lindvall. När sedan rollerna är ombyta och hemmalaget spelar powerplay så är det Luleå som får ett friläge och tvingar Lindvall till ännu en fin räddning. Med bara sekunder kvar i spelformen kommer dock utdelningen när Jonathan Pudas hittar Wingerli som gör sitt andra mål för kvällen till 3-0.

Efter målet spelar Skellefteå riktigt, riktigt bra. Man biter sig fast med långa anfall och vinner också tillbaka puckar i anfallszon upprepade gånger. Men Luleå har inte gett upp och med fyra minuter kvar kommer 3-1 efter backskott från Erik Gustafsson. Luleå plockar sedan ut Lassinantti men då kan Joakim Lindström punktera matchen med 4-1 i öppen kasse.