Skellefteå AIK förlorade tredje finalen
Publicerad: 2015-04-16

Efter varsin bortaseger var Skellefteå AIK ute efter att bryta trenden på hemmaplan i den tredje finalmatchen. Det var dock Växjö som var det starkare laget och det blev bortasger även i den tredje finalmatchen som slutade 2-4. Efter att man fått med sig en ledning från den första perioden trots att Skellefteå sett lite hetare ut så var man det bättre laget i de två sista perioderna och vann till sist rättvist efter att ha varit starkare i det fysiska spelet och effektivare i anfallsspelet.

Gästerna gör första målet
Matchen inleds lite märkligt då flera felpass i egen zon från Skellefteå ger Växjö ett långt anfall där hemmalaget ser minst sagt vilsna ut. När man väl får ordning på spelet efter ett par minuter är det dock ombytta roller med hårt tryck mot bortamålet. Kirill Kabanov får matchens första riktigt farliga målchans då hans avslut fastnar under skridskon på Stefan Steen i gästernas mål som inte ser ut att ha en aning om att han räddar den.

Efter 16:03 är det något oväntat Växjö som gör 0-1 efter att en puck studsat fram till en helt friställd Toumas Kiiskinen som säkert sätter pucken i mål. Matchbilden känns igen från de två första matcherna. Det är AIK som är spelförande men Växjö är livsfarliga då de väl får pucken i ner anfallszon. Framför allt är det kedjan med Rakhshani, Tambellini och Hennessy som skapar lägen för gästerna.

Växjö det bättre laget i mittenperioden
Precis som i den första perioden inleder hemmalaget darrigt i den andra. Felpass och slarv i egen zon ger på nytt Växjö möjlighet att trycka fast AIK i egen zon och då skapar man också flera bra lägen. Man får också en gratischans när Martin Sevc drabbas av en mycket tveksam utvisning för fasthållning. Den chansen utnyttjar man till att göra 0-2 genom Robert Rosén.

Efter en huvudtackling från Noah Welch blir det rejält bråkigt och till sist powerplay efter att Welch fått 2+2+10 och en hel del roughing på flera spelare följt på det. Skellefteå har helt tappat spelet i den andra perioden och Växjö känns plötsligt klart hetare och har också betydligt lättare att komma till lägen. Med ett par minuter kvar kommer också 0-3 genom Rakhshani vilket dock replikeras omgående av John Norman som gör 1-3.

Växjö håller undan och vinner
Det tar några minuter för hemmalaget att komma igång även i den tredje perioden men då man väl får ordning på spelet så jagar man efter reducering. Man ser dock ut att komma av sig när Pär Lindholm tar en onödig utvisning men då är först Erik Forssell riktigt nära att reducera i boxplay då han fri med Stefan Steen träffar ribban.  Mindre än en minut senare gör John Norman 2-3 fortsatt i spel med en man mindre efter att ha fångat upp en tursam studs framför mål.

Tillbaka med fem man på isen så känns det som att hemmalaget börjar hitta tillbaka till sitt spel. Men då kommer kallduschen igen. Rhett Rakhshani som varit banans klart bäste spelare ikväll är först mycket nära att gör ännu ett mål och sedan gör han 2-4 några sekunder senare med ett välriktat skott högt bakom Markus Svensson. När sedan domarna missar massor av utvisningssituationer men plockar en billig utvisning på Martin Sevc, då är matchen avgjord och trenden med bortasegrar håller i sig.