Jesper Olofsson vann brödrakampen
Publicerad: 2018-02-08
Skellefteå AIK kunde trots avsaknaden av förstakedjan som spelar OS-hockey säkra tre viktiga poäng i torsdagens möte med Frölunda. Gästerna har också flertalet spelare på landslagsuppdrag och såg lite vilsna ut i inledningen av matchen. Då passade Skellefteå på att gå ifrån till 4-0 genom bland annat två mål från Jesper Olofsson. Även Jespers bror Victor fick göra två mål men det blev också det enda gästerna lyckades med och därmed får väl Jesper sägas ha avgått med segern i kampen mot brodern och AIK tog segern i matchen med 4-2.

Skellefteå rivstartar

Skellefteå drabbas av en tidig utvisning och Frölunda ser ut att få en bra start på perioden i powerplay. Men istället kan AIK kontra precis som man blivit fem man och Andreas Wingerli blir helt fri från mittzon, Johan Mattsson i Frölundas mål kan dock rädda. När en spelvändning ger nytt friläge för Skellefteå strax därefter kommer dock 1-0 när Henrik Hetta slår in en retur efter Emil Djuses öppna chans.

Efter en ny snabb spelvändning utökar hemmalaget sin ledning. Filip Berglund kliver upp med pucken och frispelar Tim Söderlund som gör 2-0. När sedan Skellefteå får spela powerplay så kommer också 3-0 efter ett välriktat skott från Jesper Olofsson som får god hjälp av Jimmie Ericsson som täcker framför mål. Med knappt 18 minuter spelat får man chansen i spelformen igen och då upprepas historien då Olofsson stänker in den igen till 4-0. Gästerna hinner dock reducera i periodens allra sista minut när Victor Olofsson gör 4-1, också det i powerplay.

Många chanser men inga mål

Då Jimmie Ericsson drabbades av en utvisning i slutsekunden av den första perioden inleds den andra med powerplay för Frölunda. Skellefteå lyckas dock spela av utvisningstiden och följer gör istället en hel rad med bortautvisningar men trots tre raka powerplaychanser för AIK så kommer det ingen ytterligare utdelning.

Däremot bjuds det på en hel del chanser i den andra perioden, för bägge lagen. Tim Söderlund ser pigg ut i hemmalaget och hos gästerna är Ryan Lasch oftast inblandad i anfallszon. Med tre minuter kvar av perioden tar AIK timeout efter att ha slagit icing två gånger och fått ett långt byte. Perioden avslutas med ett friläge från nämnde Tim Söderlund men Mattsson klarar.

Skellefteå håller undan

Frölunda skapar en jättechans direkt i den tredje perioden men då gör Gustaf Lindvall en jätteräddning med en följsam förflyttning. Strax därefter blir Jonatan Berggren helt fri för AIK men då gör även Mattsson en fin räddning. Lagen byter av varandra i powerplay men misslyckas bägge med att få någon utdelning i spelformen.

Med sju minuter kvar av perioden får gästerna ännu en chans i numerärt överläge och trots uppoffrande spel från Skellefteå så kommer reduceringen när Victor Olofsson gör 4-2 med ett hårt slagskott. Med två minuter kvar lämnar Mattsson målet men Skellefteå gör ett bra jobb i egen zon och håller undan gästerna som inte kommer närmare utan AIK vinner efter urladdningen i första perioden.