Banbrytande luftreningsteknik från Bygden
Publicerad: 2021-03-17
Kampen om en topplacering hårdnar och spelare måste vara friska. Det är inte bara COVID-19 som oroar. Även andra virus kan påverka en spelartrupp. Skellefteå AIK har genom samarbete med företaget Whitebox installerat en ny typ av luftrenare som kan eliminera virus och bakterier från luften i sitt omklädningsrum och i sitt gemensamma uppehållsrum.

– Vi är först ut av SHL lagen och det känns riktigt kul att även kunna leverera på andra områden som indirekt påverkar det som händer på isen. Extra kul är att vi kan göra det med, Whitebox, ett företag från Bygden som också är i framkant inom sitt område, säger Marknadschefen Håkan Billing på Skellefteå AIK, som samtidigt hälsar Whitebox välkomna till den stora skaran företag som samarbetar med Skellefteå AIK. En speciell del av UV spektrumet, UVC, som Whitebox använder och som Norrlands Universitetssjukhus tidigare bevisat vara högeffektivt mot SARS-COV2 används i luftrenarna.

– Genom ny teknik som bygger på ljus och inte mekaniska filter ser vi till att hålla infektionsriskerna nere. Vi arbetar med nolltolerans då det gäller virus och bakterier, säger Erik Wikström från Whitebox.

Luftrenarna har en kapacitet att rena stora rumsvolymer av luft. De är utformade för att vara ljudlösa, någonting som är svårt att uppnå med traditionell luftreningsteknik.
– Våra luftrenare är inriktade mot alla typer av bakterier och virus. Vi tror att i miljöer där många människor vistas och där virus i förlängningen leder till sjukfrånvaro kommer man att ha nytta av våra luftrenare, säger Joakim Wincent från Whitebox.

Det är viktigt med friska spelare och Skellefteå AIK tar allvarligt på pandemin och försöker att minska risker för smittspridning.
– Vi på Skellefteå AIK gör mycket insatser redan och eftersträvar att vara bäst också på hälsa och här är den här typen av teknik värdefull för att eliminera bakterier och virus, säger lagläkaren Karin Granberg.

www.white-box.se

Skellefteå AIK Hockey