Intervju med en "hemvändare"
Publicerad: 2012-06-12

Han spelade i Skellefteå AIK under sex säsonger och var en av vattenbärarna när Skellefteå gick upp i elitserien. Nu är Pontus Petterström tillbaka i Skellefteåtröjan efter fyra säsonger i Linköping HC och det är ett laddat nyfövärv.
- Jag har många bra minnen från Skellefteå AIK. Elitserieavancemanget är det absolut största i min karriär, hittills!

Pontus är den 30-årige nybrosonen som via Tingsryd värvades till Skellefteå AIK säsongen 2002/2003. Han gjorde sig snabbt känd som en skridskostark spelare med en väldigt hög lägstanivå. En spelare som är otroligt nyttig i egen zon och framför allt i boxplay. När Skellefteå tog klivet upp i elitserien var det kedjan med Petterström, Krekula och Ramstedt som genom sin hårda checking satte skräck i motståndarbackarna. Nu är han alltså klar för comeback efter ett nyskrivet tvåårskontrakt.

Välkommen!
- Tack! Det känns otroligt roligt att få spela i Skellefteå igen!

Efter sex år i föreningen lämnade du för ett storsatsande Linköping HC.
- Ja, och jag har trivts väldigt bra i föreningen. Sen har ni satt stopp för framgångarna två gånger. Det var väl mindre kul men.. if you cant beat them, join hem!

Förlusten på hemmaplan i match sju, säsongen 2007/2008 måste varit tung?
- Åh. Den var otroligt smärtsam. Det tog väldigt lång tid att komma över den förlusten. Vi hade ett väldigt bra lag och hade spelat bra i serien hela året. Det kändes som vi hade ett bra lag med möjlighet till något stort men Skellefteå gjorde det samtidigt bra och Pumba stod på huvudet i målet.

Pontus berättar att senaste säsongen var speciell. Man hade en bra trupp och var av många tippade att ligga i toppen men det slutade med att man slogs för fortsatt kontrakt.
- Målsättning var såklart inte att klara oss undan kvalserien, men jag antar att man lärt sig något av det också.

Du själv flyttades runt ganska mycket i kedjorna. Hur påverkade det ditt spel?
- Ja, om man får vara lite egoistisk så påverkade lagets svårigheter mitt spel. Det är såklart svårt att spela bra om man byter kedja var och varannan match. Efter jul fick vi jag spela i en och samma kedja och då spelade vi riktigt bra.

Du har ofta haft rollen som ”grinder” i tredjekedjan. Hur ser du på dig själv som hockeyspelare?
- Jag tycker jag har mer offensiv i mig och har väl bevisat det när jag fått chansen i mer offensiva miljöer. Åtminstone här i Linköping de senaste åren. Men samtidigt så är det tränaren som bestämmer och jag spelar där tränaren tycker jag ska spela.

Pontus blev förra säsongen uttagen för spel i Tre Kronor vid sex tillfällen, och hann med att göra fyra mål och ett assist. En närmast osannolik utdelning för en boxplayspelare.
- Haha. Ja, det stämmer. Det var en väldigt rolig erfarenhet. Det blir ett annat spel i landslaget. Man tvingas utmana sig själv mycket och man förväntas utmana motståndarna. Sen hade jag flyt med utdelningen.

Du gjorde ett bejublat hattrick här i Skellefteå mot Lettland?
- Ja, det var skitkul! Jag fick ett väldigt bra bemötande i Skellefteå den gången också. Jag har alltid trivts bra i Skellefteå så det känns väldigt kul att det nu är klart att jag ska återvända.

Varför valde du Skellefteå?
- Jag har varit här tidigare och har som sagt alltid trivts här. Men framför allt så handlar det om att vinna. För mig handlar hockey om att vinna. Jag vill komma till ett lag där man känner att man tävlar om att vinna, vinna matcher, serien och guld. Skellefteå har gjort en fantastisk resa, även om man fallit på målsnöret två år.  

Pontus berättar vidare att han gillar Skellefteås spelsätt.
- Det har varit ett väldigt roligt lag att möta. Det gäller att vara på tårna när man möter Skellefteå. Skellefteå är ett offensivt och väldigt tempostarkt lag, och jag tror faktiskt det är ett spelsätt som passar mig bra.

Det var fyra år sen sist, känner du spelarna i laget?
- Hmm. Det har lämnat många spelare men Jimmie, Forsell och Linkan var väl med även på den tiden.

När kommer du?
- Haha, inte en aning faktiskt. Det här är så nytt. Vi har ett par saker att ordna här nere först och jag har inte pratat med någon om träningen än men så snart det är möjligt.

Välkommen till Skellefteå AIK, Pontus!

Skribent; Skellefteå AIK Adam Bitén