Tre mål på tolv skott räckte till bortaseger
Publicerad: 2019-01-24
Skellefteå AIK lyckas knipa tre poäng i Luleå ikväll. Luleå trycker på i första perioden men första målet görs inte förrän i andra och då är det Skellefteå som går upp till en 0-3-ledning. Luleå reducerar två gånger om men trots farliga chanser i slutforceringen i tredje perioden står sig 2-3 matchen ut. Fem surströmmingsburkar av fem möjliga till Mantas Armalis i skelleftekassen och en stark kämpainsats av hela laget tillsammans med effektivitet med tre mål gjorda på tolv skott på mål leder till härliga poäng. Svartgula målskyttar blev Adam Pettersson, Tim Söderlund och Jonathan Pudas.

Vad kan väl vara bättre en torsdagskväll än att sätta sig på bussen norrut och spela en ishockeybatalj mot Norrbottens stolthet? Ja, spelar du i Skellefteå AIK finns det nog inte mycket bättre. Skellefteå har kryddat laget med Jesper Jensen från Brynäs men han gör inte debut förrän tidigast mot Örebro i helgen. Målvaktsmatchen står ikväll mellan Joel Lassinatti och Mantas Armalis.

Skellefteå som ligger tio poäng bakom hemmalaget vid nedsläpp hamnar lite i passagerarsätet i början av perioden när serieledarna Luleå, invigt påhejade av en fullsatt arena, sätter sig i förarditot. Anaheimlånet Isac Lundeström skapar tillsammans med sina kedjekamrater några lägen och Armalis i skelleftekassen behöver inga extrakläder för att hålla sig varm i inledningen. De första tio minuterna har en klar Luleå-prägel men några mål blir det inte. När den första anstormningen lagt sig kan också Skellefteå hålla i pucken mer och Tim Söderlund som visat gott gry sen han kom tillbaka från Göteborg testar Lassinatti med ett skott. Luleå håller ändå lite grann i taktpinnen och Jack Connolly får efter nästan en kvarts speltid nästan öppet mål och Johan Alm och Mantas Armalis hjälps åt och lyckas freda målet. Just när lagen har börjat slappna av och börjat tänka på periodpaus får Emil Larsson med tre sekunder kvar ett gyllene läge men missar pucken och Jonathan Pudas lyckas rensa undan på mållinjen. Skellefteå lyckas hålla ställningen vid 0-0 efter första perioden och det är ju som bekant målen som räknas i den här sporten.

Andra perioden har knappt hunnit börja innan Skelleftebekantingen Petter Emanuelsson fäller Jimmie Ericsson och Skellefteå får spela powerplay. Efter 1:45 styr Adam Pettersson in ett skott från Jonathan Pudas och hastigt och lustigt har vi 0-1. Luleå vill sedan kvittera genom Nils Lundkvist i ett tre-mot-ett-läge men Armalis gör en enorm räddning och stoppar pucken. Vi får se unge skelleftebacken Adam Wilsby spela ishockey i SHL för första gången. Gästerna får ett till powerplayläge när Connolly får vila två minuter. Ett frenetiskt kämpande Luleå håller tätt i sitt boxplay men bara sekunder senare klämtar Tim Söderlund i stora klockan med ett stenhårt skott som Lassinatti inte hinner ta. 0-2! Intensiteten i matchen ökar och Luleå vill ju så gärna göra mål. Men Skellefteåspelarna nöjer sig inte med två mål när de kan göra tre, och Jonathan Pudas skjuter detta tredje mål. Videobedömning görs efter målet men Edwin Hedbergs skymning av Lassinatti bedöms såsom varandes korrekt och målet godkänns. Vem hade sett detta komma efter första perioden? Luleå får sedan sin första chans i powerplay och det tar sisådär fyra sekunder för dem att reducera. Robin Kovacs slänger iväg ett skott som Armalis inte får varken syn på eller tag på. 1-3. Bra lägen för Andreas Wingerli och sedan Daniel Sondel men mer än fyra mål blir det inte i mellanrundan.

Tredje perioden startar och efter några minuter begår Wingerli ett regelbrott som uppmärksammas och då blir det utvisning. Luleå skjuter och skjuter men några superchanser blir det icke. Skellefteå AIK klarar sig genom detta boxplay utan insläppt mål och ser sedan noggrant till, även med fem utespelare på isen, att hålla sina spelare på rätt sida pucken och verkar inte supersugna på att peta in fler mål framåt. Luleå hittar under en stund inte riktigt igenom skellefteförsvaret, men till slut når Petter Emanuelsson fram och lyckas trycka in sin egen retur. 2-3, och nu är det nerv i matchen med halva tredje perioden kvar. Spelet böljar och lagen byter heta chanser med varandra men varken Connolly eller Bud Holloway får in pucken. Skellefteå fortsätter spela ut pucken ur egen zon vid läge och minuterna tickar på. Med tre och en halv minut blir Wingerli utvisad efter en situation där hans klubba åker upp i ett Luleå-ansikte. Precis det läge Luleå vill ha med tanke på sitt enmålsunderläge. Armalis kliver fram med stadiga räddningar på skott från Lundeström och Erik Gustafsson innan LHF tar timeout. Luleå rycker Lassinatti och man spelar sex-mot-fyra. Oscar Möller täcker skott, Armalis räddar. Utvisningen löper ut med en minut kvar av perioden. Med 41 sekunder kvar får Luleå ytterligare ett läge i powerplay i sex-mot-fyra. Kovacs får ett toppenläge efter pass från Lundeström men Armalis räddar igen. Jimmie Ericsson vinner sedan tekningen och slår i väg pucken som gliiiider in i stolpen och sekunder tickar ut så vi får en bortaseger med 2-3.