Ortios nolla gav seger för Skellefteå
Publicerad: 2017-03-23
I den fjärde kvartsfinalen rivstartade hemmalaget Skellefteå AIK och gick ifrån till ledning med 2-0 i den första perioden. I den andra perioden kom gästande Frölunda igång med spelet men fick ingen utdelning. Istället kunde Skellefteå gå ifrån till 3-0 genom Mark Katic. Ett resultat man sedan håller matchtiden ut efter en ny stormatch av Joni Ortio.

Skellefteå rivstartar

Skellefteå skapar matchens första riktigt bra målchans när Mark Katic blir helt frispelad men avslutet går utanför målet. Det dröjer dock till halvvägs in i perioden innan ledningsmålet kommer. I powerplay fångar Oscar Möller upp en retur på ett skott från Joakim Lindström och sätter 1-0.

Skellefteå fortsätter att skapa chanser och efter knappt 15 minuters spel utökar Henrik Hetta ledningen till 2-0 när han bryter in framför mål och sätter pucken högt. I periodens slutminut är det nära igen när Oscar Möller träffar ribban med ett handledsskott. Hemmalaget gör en mycket bra första period och har övertaget i spelet i närapå hela perioden.

Katic utökar ledningen

Efter att ha klarat av två tillfällen i boxplay är det Skellefteås tur att spela i numerärt överläge och då sätter Mark Katic 3-0 framspelad av Axel Holmström som fortsätter övertyga för Skellefteå. Frölunda har dock betydligt mer chanser och tid i anfallszon i den andra perioden än i den första och Joni Ortio radar upp fina räddningar.

Den andra perioden visar upp en helt annan matchbild än den första där Skellefteå inte alls får föra spelet på samma sätt utan bägge lagen krigar åt sig tid i anfallszon och målchanser. Skellefteå gör dock ännu en mycket bra period med framför allt ett grymt bra försvarsspel.

Ortio håller nollan

Frölunda ser lite mer desperata ut i inledningen av den tredje perioden och försöker ta tag i taktpinnen. Skellefteå fortsätter dock spela smart och enkelt i egen zon och håller undan gästerna. När man kliver fram är man dessutom fortsatt bra på att omsätta tiden i anfallszon till målchanser. Tyvärr blir AIK av med ett helt korrekt mål men domaren blåser lite för snabbt, inte mycket att göra åt.

Henrik Hetta får två frilägen på kort tid, det första räddar Gustavsson och det andra träffar klockrent i stolpen. När Frölunda sedan får spela powerplay är det nära flera gånger men Ortio i målet är glödhet. Istället drar gästerna på sig en utvisning med tre minuter kvar och matchen är avgjord. Skellefteå vinner efter en riktigt, riktigt bra match.