Formstarka Luleå besegrade Skellefteå AIK med 5-2
Publicerad: 2016-01-14

Luleå Hockey kunde besegra Skellefteå AIK med 5-2 (1-0, 1-2, 3-0) efter en urladdning i sista perioden. Defensivt låg Luleå rätt under stora delar av matchen och offensivt var man effektiva, i jämförelse med Skellefteå AIK som inte kom till sin rätt i offensiva zon.

Skellefteå AIK börjar mest intensivt och Luleå behövde en duktig målvakt för att hänga med i inledningen. Matchen vände dock väldigt snabbt när Andrew Calof åkte ut för slashing i den sjätte minuten och hemmalaget fick spela powerplay. Det dröjde 35 sekunder innan Jacob Lagacé vann sin duell med Niclas Burström och från slottet hittade luckan mellan stolpen och Markus Svenssons klubbhandske till 1-0. Efter målet lyfter Luleå sitt spel och därför kom inte nästa Skellefteåutvisning helt oväntat. Den här gången fick Skellefteå mer ordning på boxplayspelet och matchen blev mer jämn så fort bortalaget spelade fulltaligt. Matchens bästa chans fick Pär Lindholm genom ett friläge, men Lassinantti följde dragningen bra och höll tätt perioden ut. Skellefteå spelade bättre under de fyra sista minuterna men skotten, som mestadels kom utifrån, täcktes bra av Luleåspelarna som låg rätt i banan.

- Pissdålig period av oss, sa Jimmie Ericsson inför pausvila.

Skellefteå inledde andra perioden med att, precis som Luleå, göra sitt första mål i matchen genom ett powerplay. Patrik Zackrisson la pucken i en målbur som stod tom efter att Lassinantti inte han med sidledsförflyttningen. Ritolas passning gick från ena tekningscirkeln till den andra, där Zackrisson stod parkerad och bara behövde raka in pucken i mål. Luleås replik kom bara någon minut efter, då Johan Forsberg la en isare från en snäv vinkel nedanför Svenssons högra tekningscirkel. Skottet gick mellan benen och Luleå återtog ledningen till 2-1. Spelet var fysiskt och oftast var det Luleå som stod för både de offensiva och defensiva tacklingarna. I ett flygande anfall störtade Forssell och Ericsson fram för Skellefteå, vilket resulterar i 2-2 då Jimmie hittade hålet mellan Lassinanttis kropp och klubbhandske.

Vi fick ett tidigt mål även i den tredje perioden. Granström trängde sig in framför mål och Skellefteåförsvaret hade svårt att rensa ut pucken. Den hamnade hos Johan Harju som gjorde 3-2 på en sittande och därmed chanslös Svensson. Spelet böljade lite fram och tillbaka men Luleå kom närmare in på Skellefteås kasse. Emil Sylvegård stod framför målet när pucken dök upp vid hans klubba. Med en slags dubbelvolley lyckades Sylvegård slå in pucken bakom Markus Svensson och Luleå gick ifrån till 4-2. Skellefteå insåg att det är lite av sista chansen att kamma hem den här matchen och man styrde spelet efter Luleås utökning. Men i en snabb spelvändning och via en kylig Lagacé, så kunde Harju göra sitt andra för matchen och stänga igen tillställningen med åtta minuter kvar. Skellefteå försökte en sista gång men skotten hamnade oftast på Luleåspelarna som låg rätt i banan hela tiden. Defensiven gick inte att bryta igenom för Skellefteå och alla poängen stannade i norrbotten denna kväll.