Mantas Armalis höll nollan i debuten
Publicerad: 2018-08-22
Skellefteå AIK spelade på onsdag kväll säsongens första träningsmatch på hemmaplan. För motståndet stod Luleå vilket brukar betyda jämna matcher med mycket känslor. Hemmalaget inledde matchen starkast och vann skotten med 12-2 i första perioden men några mål blev det inte. Inte heller i den andra hittade något av lagen rätt trots chanser åt bägge håll. Först i slutet av tredje perioden kom Skellefteås 1-0 genom Jonathan Pudas följt av 2-0 som Oscar Möller gjorde på straff och som också blev slutresultatet.

Spelövertag för Skellefteå

Det syns att det är försäsong i inledningen. Många passningar går bakom tänkt mottagare och det missas puckar till höger och vänster. Skellefteå är dock först att få någorlunda ordning på spelet och får också chansen att spela powerplay. Mer än ett par halvchanser blir det däremot inte i spelformen.

Efter drygt halva perioden börjar hemmalaget att skapa chanser på allvar och spelet är förlagt nere i gästernas försvarszon i långa sekvenser. Periodens sista fem minuter känns det till sist som att gästerna vaknar på allvar och spelet är betydligt jämnare med ett par bra målchanser även mot hemmamålet.

**Fortsatt mållöst **

Bägge lagen skapar chanser i inledningen av den andra perioden. Några minuter in har Joakim Lindström och Juhamatti Aaltonen ett par riktigt snygga samarbeten som sånär ger Aaltonen chansen att göra första målet. Luleå får sin tur sin första chans i numerärt överläge efter knappt halva perioden och spelar runt bra även om man inte kommer till så många avslut.

Med knappt fem minuter kvar av perioden kommer ännu en hemmautvisning och en ny chans i powerplay för gästerna. Återigen spelar man runt bra, Isac Lundström ser riktigt pigg ut ikväll och är inblandad i mycket. Men Skellefteå avslutar perioden starkt och får också en utvisning med sig i slutminuten.

Skellefteå vinner

Efter en lite märklig situation utdöms utvisning 2+2 på Aaltonen för en sekvens som är en minut gammal när domslutet kommer. Skellefteå sliter hårt i boxplay men med 36 sekunder kvar i boxplay åker även Petter Granberg ut och det blir spel fem mot tre. Hemmalaget klarar dock även detta med fortsatt hårt jobb och bra spel från Mantas Armalis i hemmamålet.

Efter 12:35 kommer äntligen hemmamål. Jonathan Pudas är rörlig på anfallsblå, flyttar sig i sidled och prickar in 1-0 med ett välriktat handledsskott. Ett par minuter senare avgör Oscar Möller matchen när han sätter 2-0 på straff. En straff som uppkommit efter att Andreas Wingerli påpassligt hållit sig framme och slitit sig fri.