Skellefteå AIK tar hem svängig historia
Publicerad: 2017-12-02
Efter en målrik och fartrik drabbning lyckas Skellefteå AIK ta hem tre poäng. Rögles höga fart och goda självförtroende ger dem tre mål i hemmaborgen men Skellefteå lyckas göra fyra och med ett par superräddningar av Gustav Lindvall i slutperioden räcker det till en efterlängtad seger.

Första perioden

Hjälp mig baklänges vilken start på matchen! Eller vad sägs om fyra mål på de första åtta minuterna?

Häng med nu, för det går undan: 1-0 till hemmalaget när Ted Brithén styr in skottpassningen från backen Ben Youds. Mitt i rögleanstormingen får Skellefteå AIK powerplay och Jonathan Pudas pangar in 1-1 på pass från Pär Lindholm. Skellefteås första mål sen Dackefejden, eller i alla fall på nästan 140 minuter. Av bara farten lyckas Skellefteå sedan få in 1-2 genom Sebastian Ohlsson. Rögle får sitt första numerära överläge och gamle skelleftebekantingen Daniel Widing styr då in kvitteringen när Ben Youds räknar in sin andra assist för aftonen. 2-2 och åtta minuter har gått av matchen.

Efter denna målexplosion verkar spelarna bestämma sig för att det är nog för nu och med ett stundtals rätt maffigt spelövertag för Rögle är det nog västerbottningarna som ska vara gladast för detta. Med några tiondelar kvar drar OS-aktuelle Joakim Lindström på sig en 2+10 vilket innebär att en av bortalagets stora stjärnor får vila första halvan av andra perioden. Ett Rögle som ser ut som ett sprillans nytt och självförtroendedopat ishockeylag sen bröderna Abbott tagit över rodret får gälla som favoriter inför fortsättningen av denna kamp.

Andra perioden

Andra perioden inleds på ett helt annat sätt än den första, nämligen med målvaktsräddningar och missade lägen. Hemmapubliken i Lindab Arena tvingas genomlida nästan åtta minuter utan ett ynka mål men Rögle får med två powerplaytillfällen ofta tryck mot Lindvall i skelleftekassen. 3-2 kommer till slut logiskt nog, denna gång efter ett misstag vid offensiv blålinje av skellefteback och Rögles Daniel Sylwander frispelas i ett två mot ett-läge av sin kedjekollega Linus Sandin. Rögle fortsätter efter detta med långa anfall och Ängelholms stolthet låter inte Skellefteå låna pucken mer än absolut nödvändigt. Tack vare uppoffrande spel av skelleftespelare och några jätteräddningar av Gustaf Lindvall utökas inte ledningen. När Skellefteå sedan lyckas etablera spel i Rögles zon med två minuter kvar får Adam Pettersson tag i en puck när det blir tilltrasslat värre framför Emil Kruse i hemmamålet. Vad gör Adam Pettersson då, frågar du? Ja, han sprätter in 3-3. Hoppsan!

Efter andra perioden står det just 3-3 och inte är det helt rättvist, inte. Rögle har känts bra mycket hetare men Lindvall har stått i vägen förtjänstfullt när Rögle velat göra fler mål än de redan gjort.

Tredje perioden

Skellefteå AIK kommer ut till tredje perioden med en helt annan fart och tar över taktpinnen i matchen. Joakim Lindström får ett jätteläge som Emil Kruse med visst besvär lyckas stoppa. I de två första perioderna fick vi någon form av game changer efter åtta spelade minuter men i tredje perioden får vi vid den tiden istället se det som så tröttsamt kallas "att visa känslor" av hockeytyckare. I själva verket bör det ju kallas vad det är, nämligen regelvidrigt testosterontuppande. I efterföljande fyra-mot-fyraspel blir det ytterligare en skellefteutvisning och då blir det dags att fira första advent i Lindvall Arena, om ni ursäktar VM 94-referensen. Superräddningar av Gustaf Lindvall håller ställningen oavgjord. Som vanligt i denna svängiga tillställning, så vänds sedan steken. Som ett avbrott i röglepressen får AIK ett powerplay och firma Lindström/Lindholm ordnar då 3-4, med den sistnämnde som målskytt. När Rögle i momentet efter får en chans i samma spelform är det en annan Lindström, Linus i förnamn, som med ett jättebyte och två täckta skott tillsammans med hårt kämpande lagkamrater håller ledningen vid liv.

Spännande värre blir det med nittio sekunder kvar då Rögle rycker keepern och satsar allt mot en kvittering. Några solklara chanser blir det dock inte, och Skellefteå AIK åker från Ängelholm med avslut på två matchers förlustsvit och dito måltorka när slutresultatet skrivs till 3-4.