En poäng för Skellefteå AIK mot Mora
Publicerad: 2018-10-13
Matchreferat
Skellefteå AIK får inte med sig fler än en poäng i aftonens bortamatch mot Mora. Robin Alvarez och Oscar Möller gör varsitt mål men starkt spel av hemmamålvakten Christian Engstrand och svagare perioder i matchen av bortalaget gör att Skellefteå tappar sin 2-1-ledning och att matchen går till förlängning och straffar. Väl där står stolpen i vägen för Oscar Möllers andra straff och Spencer Abbott kan avgöra.

Alltid trivsamt att få komma till Dalarna men ikväll kommer Mora IK göra sitt yttersta för att gästerna i Skellefteå AIK ska få uppleva mer blod, svett och tårar än trähästar, skidlopp och midsommarfirande.

Förstaperioder brukar inte vara Moras melodi, då man under säsongens spel inte lyckats vinna en sådan. Man får också en tuff start då Skellefteås kompetenta powerplaylirare trycker ner hemmalaget rejält i två minuters numerärt överläge. Finfina räddningar av Moras rutinerade Christian Engstrand i målet gör att den inledande 0-0-ställningen håller i sig. Engstrands motsvarighet i bortamålet, Gustaf Lindvall, tvingas inte till lika stora insatser när Mora sedan i direkt anslutning till ovan nämnda spelform får sin chans att vara en fler på banan. Matchen står sedan och väger som ju matcher har en tendens att göra innan nån nolla blivit spräckt, innan Moras Matt Bailey inleder aftonens målskytte. 1-0 till Mora efter 11:49. Riktigt fint förarbete av Bromé och Lesund och Bailey får dra in en retur. Skellefteå klarar av att freda målet i efterföljande boxplay men Lindvall behöver hjälp av stolpen när Ryan Johnston får till en fin träff. Fredrik Lindgren är det som blir utvisad och det kanske känns lite speciellt för backveteranen att sitta i utvisningsbåset i Mora efter förra säsongens utflykt till arvfienderna Leksand. Resten av perioden kännetecknas av att Skellefteå AIK försöker men inte riktigt lyckas göra mål. Skottstatistiken är jämn efter första 20.

Andra perioden börjar med ett rejält tryck från bortalaget. Icing på icing från hemmaklubbor leder till att Mats Lusth i morabåset tar timeout redan efter några minuter. Firma Alttonen/Hedberg får till ett bra skottläge efter fem minuters spel men Engstrand står i vägen. I anfallet efter gör Robin Alvarez det många hockeyspelare älskar att göra, alltså att göra mål i allmänhet och sprätta upp pucken i krysset i synnerhet. 1-1 efter dryga fem minuter spel i andra rundan.

Ett ordentligt skott mitt i masken på Engstrand skapar ett spelavbrott. Moramålisen repar sig och det gör också Mora som lag efter en kämpig inledning. Spelet jämnar ut sig. Missförstå mig rätt, Skellefteå känns fortfarande snäppet starkare men moraiterna tuggar sig in i matchen och plötsligt är det Skellefteå som tvingas slå icingpuckar. Patrik Norén tappar en puck som rinner vidare till Spencer Abbott. Inget mål för den gode Spencer som tillhör den lilla minoritet av människor med det efternamnet i Sverige som inte har Rögle BK som arbetsgivare i år. Fler chanser för Mora med Hartmann i spetsen innan Joakim Lindström får en fin chans i slutminuten av perioden men det blir inget mål där. Man börjar vänja tanken vid att det blir 1-1 efter andra perioden men bara sekunder senare får Oscar Möller pucken till sig och kämpar med sig den till ett avslutsläge som han förvaltar fint. 1-2! En stark början och ett dito slut på perioden innebär att man vänder matchen. Moraspelarna är besvikna men kapten Ericsson med mannar tycker nog att det smakar mumma att man nu sitter i förarsätet med en ledning att förvalta in i tredje perioden.

Tredje perioden inleds bäst av Mora men det blir en enkel Lindvall-räddning på första skottet. Dalmasarna fortsätter skapa lägen de första minuterna. Skellefteås Linus Lindström får till en styrning i momentet efter och i det anfallet tas Moras målskytt Bailey ut två minuter. En puck över sargen från moraklubba ger en och en halv minut i 5-3. Fräsande skott från Skellefteås Lindström och Möller men Engstrand får skriva upp flera räddningar i sitt dagboksinlägg för aftonen. Stärkta av sitt lyckosamma BP-slit får Mora in lite luft under vingarna men uppoffrande hemjobb av bland andra Bud Holloway stillar den lilla stormen temporärt. Mora växlar dock upp och gör en satsning för att skapa ett lika-läge i matchen, och coach Tommy Samuelsson tar en timeout för att samla de västerbottniska styrkorna. Bara sekunder efter timeouten gör ändå Mora sitt efterlängtade 2-2. Mikael Haga får till en kalasträff och matchen är åter jämn till sitt resultat med tolv minuter kvar av ordinarie speltid. Mål direkt efter timeout, precis som i första perioden, alltså. Hemmapubliken vaknar till liv och energinivån dras upp några kilojoule både på åskådare och hemmaspelare. Skellefteå får sina chanser, Oscar Möller försöker tråckla in trissan från bakom förlängd mållinje, men icket. Morabacken Masuhr älskar att skjuta och tar avslut på avslut men inga farligheter för svartgula försvaret. Skellefteåspelare får sedan läge från nära håll men inget mål. Mora trycker på i slutet av perioden. Det blir grinigt i slutet av perioden och dessa oschysstheter slutar med att hemmalagets Johnston och bortalagets Jimmie Ericsson båda visas ut två minuter.

Det blir förlängning ikväll och totalt sett är det en rimlig utdelning då både lagen haft sina starkare och svagare delar i matchen. Mora får i denna förlängning några fina lägen men Lindvall håller tätt. Skellefteå mäktar inte med några supergrymma målchanser och det slutar med straffläggning. Oscar Möller gör mål men Keränen i Mora gör också det vilket leder till suddenstraffar. När Möller då sätter sin andra i stolpen tar Spencer Abbott chansen och avgör med sitt straffmål.

Slutresultatet skrivs då 3-2 och extrapoängen hamnar hos hemmalaget Mora IK.