Straffvinst mot Luleå
Publicerad: 2017-01-12
Snöstormen utanför arenan märktes inte av inuti den. Men en hård och jämn drabbning gav både förlängning och straffläggning, där gästerna slutligen gick segrande ur. Anmärkningsvärt är att Sebastian Aho låg bakom samtliga Skellefteåmål, samtidigt om Luleå visade fram den unge talangen Isac Lundeström, som låg bakom den viktiga kvitteringen till 3-3.

Period 1 Snöstorm på Norrlands kust var inget hinder för årets nordligaste match att dra igång. Luleå HF gästas av Skellefteå AIK och som vanligt ligger mycket prestige i matchen, oavsett tabellplaceringar. Det är hemmalaget som börjar bäst. Luleå kommer ner djupt i zonen och skapar därifrån farliga målchanser som Joni Ortio får problem med. Skellefteås anfall är korta och snabba, men innehåller ganska uddlösa avslut. Perioden igenom är Luleå närmre ett ledningsmål, men Ortio spelar stort och vi har 0-0 inför period två.

Period 2 Matchbilden förändras och nu är det gästande Skellefteå som tar tag i taktpinnen. Det är därför inte oväntat att just Skellefteå tar ledningen med 0-1 efter fem spelade minuter. Sebastian Aho lägger in en puck på mål som Bud Holloway är på, vilket ställer Joel Lassinatti i Luleåmålet. Glädjen håller i sig i fyra minuter, då Einar Emanuelsson får öppet läge efter hård press mot mål av sina medspelare Melart och Schira. Emanuelsson behöver bara raka in 1-1 i öppen bur och Luleå är med i matchen igen.

Det dröjer inte länge till 2-1 kommer. Ilari Melart får en passning till sin position på offensiva blå och han lägger iväg en puck mot mål. Skottet styrs tidigt och en skymd Ortio har inte en chans när pucken går in bakom hans vänstra axel. Luleå har vänt matchen inför sista ordinarie perioden.

Period 3 Skellefteå inleder frenetiskt, precis som i period två. Det lönar sig också då Aho slänger in en puck från blålinjen, en puck som hittar in mellan benen på Lassinantti och det är kvitterat bara två minuter in på sista perioden. Men Skellefteå var inte nöjda där. I powerplay har Jimmie Ericsson inga problem att sätta 2-3, assisterad av Joakim Lindström och mannen som gör sitt tredje poäng för matchen, Sebastian Aho.

Matchen är vänd innan klockan hunnit slå fem minuter i den tredje akten och Luleå behöver göra någonting. Faktum är att Luleå till och med hinner kvittera innan klockan slår fem minuter in på tredje perioden. 04:55 gör junioren Isac Lundeström ett solonummer och lägger in 3-3 bakom en bortfintad och liggande Ortio. Både Luleå och Skellefteå kommer till bra avslut och hård press under olika sekvenser, men både Lassinantti och Otto håller tätt vilket ger en förlängning.

Straffavgörande Då förlängningen blir mållös kommer det att avgöras på straffar. Både Bud Holloway och Joakim Lindström sätter sina straffar, samtidigt som Luleå missar sina två fösta, vilket ger Skellefteå bonuspoängen i denna heta och jämna drabbning.