Förlust i första finalen
Publicerad: 2018-04-17
Efter en helgs ledighet var det dags att kliva in i årets SM-final. Skellefteå AIK åkte ner till Växjö i ett försök att sno den första matchen, men efter att det runnit iväg målmässigt fick Skellefteå se sig besegrade.

Den första perioden kickstartar med några chanser åt båda håll, men de första minuterna ägnas i huvudsak i Växjös försvarszon. Gästerna pressar ordentligt och kommer nära utdelning, men ställningen håller sig. Tim Söderlund provar sin egen lycka när han tar en solosväng genom alla tre zoner och dessutom kommer till skott, men målvakten plockar. Men därefter skulle spelet vända. Växjö skapar oro framför Skellefteåmålet och efter åtta minuter skulle Brendan Shinnimin få tag i pucken i en tilltrasslad situation och ta ledningen till hemmalaget. Strax därefter kommer Robert Rosén i en snabb spelvändning med en lagkamrat, men den gången står Joni Ortio i vägen. Bara sekvensen efter den följande tekningen är dock utökningen ett faktum när Liam Reddox fångar upp en puck på nära håll.

Det första powerplayet för matchen skulle gynna gästerna och även om det dyker upp någon chans kommer inte någon utdelning. Istället vänder spelet och hemmalaget skapar några chanser att utöka ytterligare. Istället kommer en dubbelutvisning som mynnar ut i fyra mot fyra-spel. Med mindre än minuten kvar av perioden och bara sekunder senare är det tumult framför Växjös målbur. Med majoriteten av spelarna liggande framför målgården får Oscar Möller i princip öppet mål, men skjuter utanför. Sekunder senare är målburen ur sitt läge och efter tekningen löper se sista sekunderna ut till pausvila.

Uppförsbacken blir brantare

Det powerplay som återstår från den första perioden ger inte Skellefteå någon utdelning, men precis när Växjö får fullt manskap blir det rörigt framför mål. Däremot är det inte gästerna som ska komma med nästa mål. Robert Rosén kommer nära Joni Ortio i en spelvändning och chippar pucken över målvakten. Strax därefter får Andreas Wingerli gästa botbänken, och 4–0 är ett faktum efter att Elias Pettersson slår in en lös puck i öppet mål.

Precis efter avblåsningen uppstår tumult mellan Brendan Shinnimin och Henrik Hetta, och i tekningen får lagen ställa upp med fyra spelare var. Dubbelutvisningen har inte hunnit löpa ut innan nästa utvisning kommer, och Skellefteå får återigen chansen i numerärt överläge. Med en man mer på banan utmanar Tim Söderlund Växjös box och kommer långt, men får inte möjligheten att skjuta. Powerplayet löper ut, även detta utan utdelning, och spelet återgår till fulla manskap. Chanserna växlas, å ena sidan Skellefteå som trycker på för en reducering och å andra sidan Växjö som tvingar Ortio till stora räddningar. Men istället för att kunna fortsätta gå för en reducering drabbas gästerna av ett lagstraff på grund av för många spelare på isen. Denna gång håller boxplayet tätt och den andra pausvilan nalkas.

Känslorna hettar till

Den tredje perioden påbörjas med det Växjötryck som känns igen från de tidigare perioderna. Skellefteå försöker skapa längre anfall för att kunna gå för reducering, men istället kommer hemmalaget i spelvändningar flera gånger om. Längst bak står dock Joni Ortio som står upp flertalet gånger. Med femton minuter kvar av matchen får gästerna återigen chansen i powerplay, men även denna gång uteblir utdelningen. Istället blir det omvända roller och Växjö får spela med en man mer på planen, något som utnyttjas redan efter fem sekunder.

Känslorna, som varit relativt dunkla genom matchen, börjar nu skina igenom ordentligt och efter en utvisningssituation hamnar Jimmie Ericsson och Andy Miele i slagsmål. Även om slagsmålet aldrig hinner urarta får båda spelarna sitta av resten av matchen i utvisningsbåset på grund av kastade handskar. Förutom dubbelutvisningen får Johan Alm sitta av två minuter och även denna gång straffar sig utvisningen när Växjö återigen utökar. Det sjätte målet dödar matchen fullständigt, men Växjö ska inte poängtera matchen förrän med två minuter kvar då en skridskotouch studsar upp bakom Ortio. De sista två minuterna spelas av och när slutsignalen ljuder får Skellefteå se sig besegrade i den första finalmatchen.