Storförlust på hemmaplan för Skellefteå AIK
Publicerad: 2013-10-23

I en minst sagt märklig match släppte Skellefteå in hela fem mål redan i den första perioden och efter det kunde man aldrig komma ikapp trots ett hyfsat försök i inledningen av andra perioden där man kort var uppe i 3-5. I första halvan av matchen gjorde gästande Brynäs mål på närmast varje chans och resultatet blev till sist hela 3-7. Målvakterna i hemmalaget hade ingen speciellt bra dag och framåt var Erik Forssell med sina två mål en av få ljusglimtar.

Första perioden

Skellefteå tar initiativet direkt och första bra målchansen kommer när Jocke Lindström spelar fram Anton Öhman som dock hakas och istället blir det spel i powerplay. Hemmalaget får ingen utdelning i spelformen men är snubblande nära då Petter Emanuelsson skjuter ett kanonskott i ribban. Snöpligt blir det sedan är istället Brynäs gör 0-1 på ett slumpskott från Anton Rödin, Henrik Karlsson i målet är skymd men borde nog ha kunnat ta den. En tveksam insats i egen zon och en felstuds ger sedan även 0-2, och bara sekunder senare kommer även 0-3 efter bra spel från Brynäs. I samband med målet byter AIK också målvakt, in kommer Markus Svensson.

Efter drygt elva minuter bryter Emanuelsson in på mål och efter rejäl trängsel lyckes Pontus Petterström peta in pucken i mål till 1-3. Glädjen blir dock kortvarig då Brynäs får spela i numerärt överläge strax därefter och gör 1-4 genom ett välplacerat handledsskott från Jesper Ollas. AIK kommer tillbaka efter målet och är klart spelförande fram till att Brynäs får spela powerplay med 30 sekunder kvar av perioden men då kommer även 1-5 efter skott utifrån från Ryan Gunderson. En rejäl uppförsbacke för hemmalaget inför andra perioden alltså.

Andra perioden

Redan efter 38 sekunder kommer reducering för Skellefteå när Erik Forssell gör 2-5 efter förvirring framför gästernas mål. I powerplay med 3:13 på klockan kommer också 3-5 återigen genom Erik Forssell efter en välplacerad styrning. Nästa mål är det dock gästerna som gör efter ett riktigt snygg uppvisning från Greg Scott som gör sitt andra mål för kvällen. Efter det målet tappa hemmalaget farten som man haft i inledningen av perioden och mitt i densamma är det inte något direkt skönspel som lagen bjuder på.

Däremot kommer det en del målchanser, framför allt då lagen gör misstag, slår felpass och går bort sig. Först i slutet av perioden kommer dock nästa mål och då är det gästerna som är framme igen när Ryan Gundersson gör sitt andra mål från blålinjen till 3-7. Skellefteå försöker skapa något framåt efter målet men det är ingenting som fungerar alls och uppförsbacken som minskade kraftigt i inledningen av perioden är inför den tredje perioden återigen lika brant med fyra måls underläge.

Tredje perioden

Bra chans för Bud Holloway redan i periodens första minut men skottet räddas av Johan Holmqvist i Brynäs mål. Skellefteå har initiativet i spelet men Brynäs spelar bra försvarsspel och hemmalaget kommer inte till speciellt många avslut eller farligheter. Jimmie Ericsson skapar till sist en kanonchans efter sju minuters spel men Holmqvist räddar och gästerna håller undan returer. Halvvägs in i perioden så har AIK inte kommit närmare gästerna och det kommer att krävas väldigt mycket medvind sista tio minuterna om man ska kunna komma ikapp.

Skellefteå skapar några halvchanser men några riktiga farligheter blir det inte, underhållningsvärdet av den andra perioden är nog bland det lägsta som skådats på länge. Det känns minst sagt uppgivet i hemmalaget och gästerna vill såklart bara att matchen ska ta slut och slår därför mest bara ifrån sig. Brynäs vinner rättvist efter att ha tagit vara på sina chanser och egentligen avgjort redan i den första perioden.