Vinst direkt efter uppehållet
Publicerad: 2019-02-03
Dam
Efter ett två veckor långt matchuppehåll begav sig Skellefteå AIK till Örnsköldsvik för att möta MODO. Gästerna kopplade greppet i andra perioden, men förlorade det igen. Men i ett powerplay sent i tredje perioden kunde gästerna återta ledningen och bärga tre poäng.

Det var en böljande inledning som bjöds på under lördagen. Spelövertag och kontringar avlöste varandra. MODO hade ett litet skottövertag, men perioden rinner ut i sanden, mållös. I andra perioden vaknar dock gästerna till ordentligt. Skellefteå får ett tidigt powerplay, och strax efter det ännu ett. Efter närmare tio minuter spelade sitter också ledningsmålet.

– Vi hade bud på ännu fler mål, berättar tränaren Kajsa Östlund.

Men fler blir det inte innan pausen. Istället går Skellefteå av banan i uddamålsledning.

Sent avgörande
I slutakten blir det en helt annan matchbild. AIK blir lite stillastående och har svårt att få spelet att stämma.

– Man kan säga att vi lite klassiskt inte vågar vinna, säger Östlund.

Det stillastående spelet får sina konsekvenser. Med elva minuter kvar av matchen kvitterar MODO. Men de ska inte få sista ordet. Kvitteringen blir en nystart, även för gästerna. Spelet börjar stämma igen. Med sex minuter kvar av matchen får Skellefteå numerärt överläge och bara 20 sekunder senare sitter 2–1 genom Henriette Sletbak. MODO tar timeout och gör ett försök att plocka ut målvakten, men chansen kommer inte förrän det är sekunder kvar, och Skellefteå tar hem tre nya poäng.

– Vi går in i denna matchen utan att ha spelat en seriematch på två veckor, och MODO på bortaplan är en tuff uppgift. Tjejerna löser det på ett bra sätt, men jag tycker att vi kunde ha vunnit med fler mål, analyserar tränaren Kajsa Östlund.

Tränaren förklarar att hon tycker att laget spelar mer noggrant och spelar med större marginal när det behövs. Däremot tycker hon att presspelet behöver förbättras.

– Vi behöver mer mod där. Vi måste våga sätta press både när vi tappar pucken och när vi är i egen zon. Då vinner vi tillbaka pucken mycket snabbare, fortsätter hon.

DamEttan går nu in i slutspurten och med fyra matcher kvar har Skellefteå allting i egna händer för att vinna serien. Laget har ett tydligt sikte på förstaplatsen.

– Vi satsar förstås på att vinna serien och få kvala till SDHL i år igen, avslutar Kajsa Östlund.

Matchens stjärnor
Elin Lundqvist, forward. Gör en bra match. Sätter också 1–0 med en backhand.
Henriette Sletbak, forward. Ett ständigt orosmoment för motståndarna. Sätter avgörande målet.
Cecilia Brännström, forward. Har kommit upp starkt efter jul. Jobbar fram utvisningen som ger avgörandet.