Känslornas krig slutade i förlust
Publicerad: 2017-11-18
Referat
Skellefteå AIK besökte under kvällen Småland och serieledarna Växjö. Medan känslorna flödade i båda lagen bjöd motståndarna upp varandra på dans i en match där kamperna avlöste varandra, men efter ett sent mål i öppen kasse besegrades gästerna med 4–2.

Mardrömsstart i inledningen

Vida arena blir händelsernas centrum redan efter 20 sekunder, när Pär Lindholm lite oturligt träffar en Växjöspelare i ansiktet med sin klubba och får fyra minuters straff. Fyra minuter hinner aldrig klockan gå när hemmalaget däremot dunkar in både 1–0 genom Elias Pettersson och 2–0 från Robert Roséns klubba inom en och en halv minut. Men efter den mardrömslika starten studsar Skellefteå tillbaka och bjuder upp till dans. Matchen utvecklas till en maktkamp när varje situation på isen utnyttjas. Även det fysiska spelet är påtagligt, och efter drygt sju minuter spelade blir Tim Söderlund liggande på isen efter att en tackling från Daniel Rahimi träffat i både knä och axel. Söderlund tar sig, dock med tydliga svårigheter, av isen för egen maskin, men går ut i omklädningsrummet för vidare undersökning väldigt snabbt.

Fem minuter senare får även AIK testa på powerplay efter en crosschecking i en kampsituation framför mål. Det numerära överläget bjuder på bra spel, men get ingen utdelning, och kort efter utvisningens slut vänder spelet när Liam Reddox friställs. Joni Ortio tar där en av tre gigantiska räddningar på kort tid, för bara sekunder senare täcker Ortio även av målet i en stolpträff och hinner därefter täcka en skott som stannar av på mållinjen. Trots den hårda press hemmalaget lyckas skapa under några minuter är det istället åt andra hållet som nästa mål ska falla. Efter att Filip Berglund skjutit i dålig vinkel från högerkanten tar Andreas Wingerli vara på en retur mitt i banan och reducerar.

Känslorna svallar mot varandra

Även andra perioden börjar direkt med att Jonathan Pudas lägger ett bra skott mot hemmalagets målvakt. Därefter blir spelet jämnt, spelarna ligger nära varandra i varje situation. Två minuter in faller också en dubbelutvisning för roughing och fem minuter senare kommer nästa, denna gång för fasthållning. Irritationen är påtaglig bland båda lagen och varje avblåsning följs av mer gruff. Dubbelutvisningarna fortsätter närmast hagla, när även fyra minuter utdelas efter halva perioden spelas. Konsekvensen av det fysiska skulle däremot visa sig även i den andra perioden, när Jonathan Pudas blir liggande efter att ha blivit tacklad av Adam Brodecki. Det visar sig lyckligtvis inte vara så illa som första anblicken visat när backen är tillbaka i spel några byten senare.

Ännu en dubbelutvisning skulle falla, denna gång drabbas Emil Djuse och Linus Fröberg innan periodens målnolla skulle spräckas. Hemmalaget kommer två mot en och lämnar Ortio chanslös när Robert Rosén sätter sitt andra mål för kvällen. Efter att Sebastian Ohlsson åkt ifrån Växjös backar efter en uppstickare och blir neddragen på isen får AIK också chansen att reducera på straff. Däremot lyckas Joakim Lindström inte förvalta chansen, utan matchen går till en sista pausvila med tvåmålsunderläge för bortalaget.

Kamp in i sista sekunderna

Tredje perioden börjar med numerärt underläge för Skellefteå efter att en dubbelutvisning och en crosschecking för Morgan Ellis fallit efter andra perioden slut. Denna gång står boxplayet upp mot hemmalaget och ingen utdelning ges. Efter närmare halva perioden får Andrew Calof chansen två gånger om och även Elias Pettersson av att stänga matchen, men Ortio stänger målburen. Efter dryga åtta minuter skulle istället AIK få komma tillbaka in i matchen. Efter att Holloway vunnit en närkamp slänger han in pucken framför mål där Marc Katic vänder sig om och lirkar in pucken mellan benen på Växjös målvakt.

Matchens avslutning fortsätter innehålla otaliga kampmoment i varje situation och lagen fortsätter ligga nära varandra hela tiden. Skellefteå har svårt att komma in framför mål för att kunna kvittera, men med fem och en halv minut kvar är Lindholm mycket nära att styra in ett skott. Skellefteåspelarna ligger därefter hela tiden på för att komma till lägen drar sig inte för att ta kamperna framför mål och gör allt i sin makt för att kunna skapa lägen. Med drygt två minuter kvar tar AIK timeout och väljer att spela sex mot fem, och bara halvminuten senare drabbas hemmalaget av en puck out-utvisning. Gästerna trycker på och kämpar för varje puck, men hemmamålvakten står stadig. Istället stänger Daniel Rahimi matchen med fem sekunder kvar efter att ha kastat iväg ett täckt skott mot den tomma målburen.