Matchöppning bäddade för seger
Publicerad: 2017-09-08
Försäsong
Skellefteå AIK spelade på fredagen säsongens enda träningsmatch för säsongen på hemmaplan mot ärkerivalen Björklöven. AIK ryckte ifrån direkt och var uppe i tremålsledning efter mindre än tio minuters spel. Den andra perioden bjöd på jämnare spel men periodens enda mål gjorde Oscar Möller. I sista perioden fick sedan Björklöven massor av tid i powerplay men en storspelande Joni Ortio fick hålla nollan i hemmamålet och säkrade segern som alltså skrevs till 4-0.

Skellefteå chockstartar
Skellefteå radar upp fina målchanser i matchinledningen och efter drygt fyra minuters spel kommer också 1-0 genom en styrning av Adam Pettersson på ett välriktat skott från Mark Katic. Gästerna hinner med att skapa sin första målchans i matchen innan det smäller igen och Anton Öhman sätter 2-0 med ett slagskott. Mindre än en minut senare kommer också 3-0 när Emil Djuse förvaltar ett friläge.

Efter slarv i egen zon drar AIK på sig matchens första utvisning och i powerplay skapar Björklöven en fin dubbelchans men Joni Ortio är bra med och räddar. Gästerna ser något piggare ut i den andra halvan av perioden och då blir också spelet jämnare även om Skellefteå kontrollerar matchen bra.

Jämnare i andra perioden
Skellefteå inleder i perioden i powerplay men kommer inte riktigt till avslut. Istället är det gästerna som strax efter att man blivit fem man skapar sin bästa chans så här långt men Ortio är het och räddar igen. Den andra perioden bjuder på bra fart och chanser åt båda hållen, AIK skapar betydligt längre anfall men gästerna skapar klart mer än man gjorde i den första perioden.

Björklöven har faktiskt tagit över spelet något allt eftersom i den andra perioden. Skellefteå skapar dock fortsatt farliga målchanser men efter den något jobbiga starten har Adam Werner spelat upp sig rejält i gästernas mål med massor av räddningar. AIK får spela powerplay och då kommer periodens första mål när Oscar Möller lirkar in en retur till 4-0. Massor av utvisningar

Björklöven skapar periodens förta målchans efter ett par minuter genom ett bra skott från Marcus Jonsson men Ortio är snabb med axeln. Gästerna får också spela powerplay ett par gånger och får i alla fall igång bortapubliken ordentligt, även om utdelningen uteblir.

Efter drygt 13 minuters spel och nya utvisningar för hemmalaget får gästerna en kort sekvens i spel fem mot tre men då bjuder Joni Ortio på ännu en kanonräddning. Skellefteå håller undan och vinner klart. Mycket tack vare en strålande insats från Joni Ortio i målet som välförtjänt får hålla nollan.