Skellefteå klara för SDHL-kval!
Publicerad: 2019-02-09
Dam
Under lördagen fylldes Skellefteå Kraft Arena med publik och spelare för en seriefinal. Med Björklöven på besök och ett hemmalag piskade att vinna bjöd matchen på allt mellan himmel och jord. Men hemmalaget tog till slut tag i saken. Seriesegern kom till Skellefteå för andra året i rad. – Det här är bland det bästa jag varit med om, säger tränaren Kajsa Östlund.

Det är ett startklart Skellefteå som ställer upp på banan. Kort efter nedsläpp sitter ledningen, och bara tio minuter senare går också tvåan in. Björklöven tar timeout, och efter det vänder det. Trots att Skellefteå enligt tränaren spelar bra kommer gästerna tillbaka. I periodpaus har rivalerna utjämnat.

– Vi blir inte lika raka i spelet och börjar fundera lite för mycket. Jag tycker vi bjuder in Björklöven till målen, analyserar Kajsa Östlund.

I andra perioden svänger matchen fram och tillbaka. Det faller en del utvisningar åt båda håll, men spelet ligger inte Skellefteå tillrätta. Trots den höga utvisningsstatistiken, där Björklöven också drabbas av ett matchstraff, slutar perioden mållöst.

Rafflande avslutning
I inledningen av den tredje perioden tajtar matchen till sig. Att det är nu det ska avgöras tar ingen miste på. Men i mitten av perioden utnyttjar Björklöven slutsekunderna av en utvisning och tar ledningen. Skellefteå försöker komma tillbaka, men drabbas istället av en rad numerära underlägen. Med mindre än tre minuter kvar kommer tillsynes chansen för hemmalaget. Björklöven drar på sig en tvåa. Skellefteå passar på att ta timeout och snacka ihop laget. Men istället för ett anfall faller ett matchstraff. Ronja Danielsson visas av banan med två minuter kvar.

– Men vi har en tro på vad vi gör, vi var vänt sådana här matcher förr, förklarar tränaren.

Och det kommer återigen en chans. Med en och en halv minut kvar får Skellefteå ett straffslag efter ett lagstraff hos Björklöven. Henriette Sletbak axlar ansvaret, och gör inga misstag. Med en tunnel på målvakten utjämnar hon. Bara bytet efteråt känner hon segersmaken och serverar Ellinor Sörensson assisten till 4–3. Siffrorna håller sig till slutsignalen, och AIK står som klara seriesegrare.

– Denna match bjöd på allt. Det är verkligen hockey när den är som bäst, säger Kajsa Östlund.

För att få kvala var hemmalaget piskade att vinna matchen mot Björklöven, något som tränaren menar kändes i gruppen. Ändå tycker hon att laget hanterade pressen på ett bra sätt.

– För många spelare i laget var detta den viktigaste matchen de spelat i sina karriärer. Men det är väldigt nyttigt att få känna lite press, för då har de den egenskapen till nästa gång det behövs.

Men serien är inte avslutad. Mitt i allt segerfirande ska Skellefteå ta sig an MODO nästa helg, även denna gången på hemmaplan. Men Kajsa Östlund är lugn.

– Nu ska vi återhämta oss, träna på bra i veckan och avsluta serien på bästa sätt. Efter det tar vi oss an kvalet.

Matchens stjärnor
Henriette Sletbak, forward. Sätter straffen som utjämnar med en och en halv minut kvar.
Ida Normark, forward. Var en riktig lagkapten, jobbade hårt.
Elin Lindqvist, back. Jobbade hårt och stabilt.

– Men alla i laget ska ha en eloge. Vi gjorde detta tillsammans, vi vann den här serien tillsammans, säger Kajsa Östlund.