Gemensam debattartikel från Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Fotbollförbundet

Publicerad:

"Det brådskar med lagstiftning för tryggare matcher, Beatrice Ask!" - Så lyder rubriken på den gemensamma debattartikel som Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Fotbollförbundet publicerat i veckan.

Inom svensk fotboll och ishockey har vi under lång tid arbetat med att förbättra ordningen och säkerheten kring våra matcher, i ett nära och gott samarbete med övriga berörda, bl.a. polisen. Ordningsläget har också förbättrats avsevärt. Vi har en i de flesta avseenden mycket god supporterkultur som vi vill värna om. Men lagstiftningen behöver ändras och här har justitieminister Beatrice Ask ett särskilt ansvar för att omsätta förslagen till ny lagstiftning.

Den nationella samordnaren mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang, Björn Eriksson, lämnade sitt delbetänkande ”Mindre våld för pengarna” till idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth i april. Remissutfallet har varit i allt väsentligt positivt. De flesta berörda myndigheter och organisationer är angelägna om att förslagen i betänkandet ska bli verklighet. Inom regeringen svarar justitieministern för den aktuella lagstiftningen. Beatrice Ask har alltså ett särskilt ansvar för att omsätta förslagen till ny lagstiftning.

Förutom den redan mycket uppmärksammade frågan om ersättningsskyldighet för polisens bevakningskostnader innehåller Björn Erikssons delbetänkande förslag om skärpningar i lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang och lagen om förbud mot maskering i vissa fall samt att införa ett nationellt register över dem som har tillträdesförbud och arrangemangsavstängning. Vi vill här och nu gemensamt uppmärksamma att dessa förslag bör föranleda lagstiftning så snart som möjligt.

Förenklat finns det inte skäl att vänta med lagstiftning i avvaktan på att alla frågor ska lösas samtidigt. Och alla frågor utom möjligen poliskostnaderna kan lösas omgående.

När det gäller tillträdesförbudet har Björn Eriksson föreslagit att förbudstiden ska utökas från ett till tre år, att förbudet ska gälla även inom ett visst område utanför arenan samt att straffskalan ska skärpas vid överträdelse av förbudet. Alla dessa förslag är ägnade att hålla borta kriminella element från våra matcher och att underlätta arbetet med att motverka säkerhets- och ordningsstörningar kring våra arrangemang. En förlängd förbudstid och strängare straff kommer med säkerhet att ha en avskräckande effekt och genom att utöka förbudsområdet kan arrangör och polis lättare upprätthålla ordningen även närmast utanför arenan.

För att tillträdesförbuden och klubbarnas egna arrangemangsavstängningar ska få fullt genomslag krävs att klubbarna har tillgång till ett register över de berörda personerna, så att de kan identifieras och förhindras från att komma in på våra matcher. Björn Eriksson har föreslagit att Riksidrottsförbundet (RF) ska få ansvaret för ett sådant nationellt register. Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet delar utredarens uppfattning och förutsätter att RF kommer att hantera detta, för idrotten gemensamma, register. Eftersom ett tillträdesförbud kan avse flera olika idrotter är det givetvis också mest lämpligt att registret förs av RF.

På våra arenor har det tyvärr också blivit allt vanligare att ordningsstörare maskerar sig för att undvika identifiering vid bl.a. användande av pyroteknik. I delbetänkandet har Björn Eriksson föreslagit ett förbud mot att på eller i närheten av ett idrottsarrangemang på olika sätt täcka ansiktet när det förekommer ordningsstörningar eller finns en omedelbar fara för sådan störning. Vi har i flera fall kunnat konstatera att det finns ett behov av att kunna ingripa mot risksupportrar som maskerar sig för att undkomma polisens eller idrottens identifiering vid våldsamheter och ordningsstörningar. Detta verktyg för att på laglig väg förebygga och förhindra ordningsstörande och kriminella handlingar bör tillhandhållas polis och arrangörer redan nu.

Inom svensk fotboll och ishockey är vi beredda att fortsatt ta vårt ansvar för att ytterligare förbättra ordningen och säkerheten kring våra matcher. Det är dock mycket angeläget att den lagstiftning som berör detta arbete är anpassad för att verka i samma riktning. Vi vill därför understryka vikten av att Björn Erikssons förslag genomförs så snart som möjligt. Som nämnts ovan saknas skäl att avvakta utredningens slutbetänkande, som kommer i mars 2013, utan regeringen bör slutföra lagstiftningsarbetet med de lämnade förslagen redan nu. I så fall kan en ny lagstiftning finnas på plats till säsongsstart 2013, vilket vore synnerligen välkommet.

Vi kan slutligen beklaga att justitieministern valt att inte gå vidare med förslaget att helt slopa idrottsaktiebolags ersättningsskyldighet för polisens bevakningskostnader. Den begränsning av kostnaderna som aviserats av justitieministern, och nu ska snabbutredas, är dock välkommen och nödvändig. Vi förutsätter att de nya lägre ersättningsnivåerna – som endast borde kräva en av regeringen beslutad förordningsändring – finns på plats redan till höstsäsongen 2013 och att regeringen i avvaktan på denna utredning omedelbart beslutar om en tillfällig förordningsändring med kraftigt sänkta ersättningsnivåer. En god supporterkultur och trygga idrottsarrangemang förutsätter att alla goda krafter drar åt samma håll.


SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

Christer Englund, Ordförande

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET
Karl-Erik Nilsson, Ordförande

 

Skellefteå AIK Hockey