Sen reducering - förlust ändå
Referat2018-10-06
Fortsatt obesegrade på ordinarie tid åkte Skellefteå AIK ned till Gävle för att ge Brynäs IF en match. Det skulle dock vara hemmalaget som tog kommandot och efter 55 minuters mållöshet skulle västerbottningarna spräcka nollan, men ändå få åka hem utan poäng.

Det är en svängig matchinledning som möter publiken i Gavlerinken denna lördagskväll. Få avblåsningar stör spelet och det första skottet på mål faller först efter en fjärdedel av perioden. Hemmalaget får chansen att ta kommando efter att Filip Berglund utvisas för fasthållning, men likaläget kvarstår. Brynäs håller dock i taktpinnen och Skellefteå AIK får spendera mycket tid i försvarszonen. Mot slutet av perioden får hemmalaget allt längre sekvenser i sin anfallszon och många skott tar sig igenom gästernas försvar. Den västerbottniska målvakten är dock ordentligt uppvärmd och Lindvall räddar allt som försvaret släpper igenom. Hemmalagets får chansen att trycka på ännu mer när Edwin Hedberg visas ut för en hakning. Skellefteå får jobba hårt i boxplay och med en minut kvar studsar pucken väldigt farligt in mot målet. I sista sekund får Gustav Lindvall även tag på den pucken och blockerar. Strax därefter kan dock AIK göra en vändning när Hedberg sätter fart direkt från utvisningsbåset. Hemmamålvakten ska dock inte visa sig så lättlurad utan sätter punkt för perioden med ett likaläge.

Två mål bakåt
Den andra perioden börjar som den första slutar, med ett större hemmatryck. Gästerna försöker utjämna spelet och tar mer initiativ, och med fyra minuter kommer en bra chans att ta ledningen efter ett inspel mot Hedberg. Även Lindström och Möller gör ett försök att spräcka dödläget, men det står fortsatt noll-noll på resultattavlan. Spelet blir mer och mer utjämnat, där båda sidor bjuder på långa anfall och farliga chanser. Känslorna trappas upp och allt fler tilltrasslade situationer uppstår. Det är också i en sådan som Johan Alm får sätta sig på botbänken för interference. Hemmalaget förvaltar denna tredje chans och tar ledningen i sitt numerära överläge. Skellefteå har svårt att hämta sig efter målet och det är Brynäs som får tryck i anfallszonen. De ska också utöka sin ledning efter en tilltrasslad situation framför mål. De återstående fyra minuterna försöker gästerna hämta sig lite och gör några fina uppstickare, men spelet pendlar mycket och den sista pausvilan kommer med en uppförsbacke lika stor som spelarberget som ligger på isen och låser pucken vid signalen.

Sen reducering, men utan poäng
Även den tredje akten får en likadan start. En och en halv minut in får Brynäs ett friläge, men Gustav Lindvall stänger ned sin målbur. Därefter bjuds Skellefteå in i matchen igen då de får matchens första powerplay. Ju längre perioden går desto närmre kommer gästerna en reducering. Varje anfall slutar med ett skott på mål. Däremot står hemmamålvakten i vägen för varje försök. Med mindre än tre minuter kvar väljer gästerna att ta timeout och när den runnit ut också att plocka Lindvall från målet. Det ska ge resultat direkt, för efter ett skott från backplats prickar Jocke Lindström nätmaskorna. Skellefteå fortsätter spela med 6 man på plan, men istället för att kvittera utökar Brynäs sin ledning i öppen kasse. Gästerna ger dock inte upp, och AIK får också med sig ett powerplay med 45 sekunder kvar. Med 6 spelare mot fyra kommer en sista urladdning, men bortalaget får se sig besegrade och utan poäng för första gången denna säsong.

Johanna Salo