• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 28 Februari Feb
Lördag Lör 2 Mars Mar
Tisdag Tis 5 Mars Mar
Torsdag Tor 7 Mars Mar
Lördag Lör 9 Mars Mar
Tisdag Tis 12 Mars Mar
Torsdag Tor 14 Mars Mar
Lördag Lör 23 Mars Mar
Måndag Mån 25 Mars Mar
Onsdag Ons 27 Mars Mar
Fredag Fre 29 Mars Mar
Söndag Sön 31 Mars Mar
Tisdag Tis 2 April Apr
Onsdag Ons 14 Augusti Aug
Torsdag Tor 22 Augusti Aug
Fredag Fre 23 Augusti Aug
Fredag Fre 30 Augusti Aug
Söndag Sön 1 September Sep
Torsdag Tor 5 September Sep
Lördag Lör 7 September Sep
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Hemma
Växjö
VLH
Borta
Skellefteå
SKE

Final: Svenssons första slutspelsnolla gav Skellefteå kvittering

14 april 2015 20:43

Det var upplagt för en festlig tillställning i Vida Arena i SM-final 2, men hemmalaget Växjö Lakers fick en riktig kalldusch när Skellefteå AIK tack vare en seger med 3-0 kvitterade matchserien till 1-1. Markus Svensson i kassen höll sin första slutspelsnolla för året och därmed återtog västerbottningarna den hemmafördel som tappades i söndags, men ännu återstår tre vinster för ett av lagen innan LeMat-pokalen kan hyllas mot skyn.


Efter att Växjö hade "stulit" den första finalmatchen i Skellefteå var förväntningarna höga inför Lakers första hemmamatch någonsin i en SM-final. En fullsatt och kokande Vida Arena i hjärtat av Småland bidrog starkt till en högklassig inramning, som också bjöd på stor hockeyunderhållning.

Den inledande perioden bjöd på ett antal vassa chanser offensivt för båda lagen. Gästande Skellefteå gjorde första målet genom Patrik Zackrisson, som direktsköt in pucken bakom Cristopher Nihlstorp från nära håll. Läget kom efter en passning från kedjekamraten Janne Pesonen före mål och just deras offensiva trio med Andrew Calof var det farigaste offensiva vapnet för Skellefteå, som hade blott 4 skott på mål men hela 8 utanför kassen.

Hemmalaget Växjö var offensivt farliga på en bredare front och hade flera kedjor som skapade lägen mot duktige Markus Svensson i Skellefteås bur. Något nätrassel kom dock inte i den första akten och därmed var ställningen 0-1 i paus.

– Vi kommer ut lite bättre och är lite hetare i dag, vi har skapat några farliga chanser. Vi har pratat lite om att vara mer agressiva framför kassarna, kommenterade målskytten Patrik Zackrisson i TV4.

– Det gäller att vi fortsätter att köra och är vakna på att de kommer i fart, vi måste spela lite säkrare vid egen blå.

Återkommande Schremp bombade

I andra perioden klev Skellefteå upp i banan och störde Växjö i sina uppspel. Det gav många stulna puckar och bra chanser framåt - och precis på det sättet tillkom 0-2. John Norman stressade sin puckförande motståndare bakom förlängd mållinje och fick fram pucken till Axel Holmström. Helt fri framför Nihlstorp kunde han ha skjutit, men i stället serverades Kirill Kabanov snudd på öppet mål.

Växjö å sin sida skapade också chanser framåt, inte minst i powerplay, men skärpan var inte på topp och Markus Svensson fortsatte att storspela. I stället kunde återkommande Rob Schremp, som inte spelat på ett antal matcher, dundra in 0-3 med ett slagskott i just powerplay. Det tredje målet kom med bara ett par minuter kvar av mittperioden, psykologiskt viktigt för västerbottningarna.

– Det är Johns mål i helhet. Jag fick stå fri i slottet, sedan ser jag Kirill och försöker nå honom med en passning. Det gick bra, konstaterade Axel Holmström i TV4 efter andra perioden.

– Det känns bra, det är kul att spela och få vara med om det här. Jag försöker gå in och spela mitt spel. Vi har varit effektiva och har haft bra press på dem, förhoppningsvis kan vi knipa igen säcken här i sista.

Markus Svensson hade god hjälp backarna. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

Skellefteå imponerade och höll undan

Inför den tredje perioden valde Sam Hallam i Växjös bås att byta in Stefan Steen i stället för Cristopher Nihlstorp. Han fick inte särskilt mycket att göra under första halvan av perioden, men det hade å andra sidan inte Markus Svensson på andra sidan heller. Tiden tickade på utan några stora händelser, vilket passade Skellefteå alldeles utmärkt.

Det blev aldrig någon spänning i matchens slutskede och Skellefteå kunde efter kvällens imponerande seger därmed kvittera matchserien till 1-1. I och med det har västerbottningarna nu tagit tillbaka hemmafördelen i finalserien, som nu har "bäst av fem" kvar att spela i kampen om Raoul LeMats pokal som tilldelas de svenska mästarna i ishockey.

Nästa match som väntar på oss är SM-final 3, som spelas på torsdag i Skellefteå.