• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 28 Februari Feb
Lördag Lör 2 Mars Mar
Tisdag Tis 5 Mars Mar
Torsdag Tor 7 Mars Mar
Lördag Lör 9 Mars Mar
Tisdag Tis 12 Mars Mar
Torsdag Tor 14 Mars Mar
Lördag Lör 23 Mars Mar
Måndag Mån 25 Mars Mar
Onsdag Ons 27 Mars Mar
Fredag Fre 29 Mars Mar
Söndag Sön 31 Mars Mar
Tisdag Tis 2 April Apr
Onsdag Ons 14 Augusti Aug
Idag 22 Augusti Aug
Fredag Fre 23 Augusti Aug
Fredag Fre 30 Augusti Aug
Söndag Sön 1 September Sep
Torsdag Tor 5 September Sep
Lördag Lör 7 September Sep
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt
Tisdag Tis 8 Oktober Okt
Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Linköping
LHC

Semifinal: Skellefteå till SM-final efter sen vändning

5 april 2015 17:53

För femte året i rad kommer Skellefteå AIK att stå på ena sidan när SM-finalen spelas. Dit har laget nått efter en imponerande seger mot Linköping HC i det femte semifinalmötet. SAIK låg under inför den sista perioden, men lyckades vända och till slut vinna med 3-1.


Hemmapubliken i Skellefteå Kraft Arena offrade påskmåltider av olika slag för ett rafflande semifinalmöte mellan Skellefteå och Linköping - det femte mötet dem emellan. De gulsvarta ledde på förhand med 3-1 i matchserien och hade därmed chans att bli klart för SM-final vid seger på söndagen.

Efter nedsläpp kom finalsuktande Skellefteå att få tufft motstånd i form av ett desperat Linköping. Bortalaget var nämligen piskat att vinna för att säsongen inte skulle vara över och vägrade därför vika ner sig i första taget.

Ändå var det västerbottningarna som skapade de bästa målchanserna i den första perioden, men återigen erfor man att LHC-keepern Marcus Högberg var i sitt essä. Han räddade 18 skott i den första perioden som slutade mållös.

Skellefteå illa ute

Skellefteå fortsatte tempostarkt även i början av den andra perioden. Däremot saknades de riktigt farliga målchanserna och så fort det blev nära stegade den omutlige Högberg fram mellan stolparna. Hans målvaktsspel gav LHC en biljett in i matchen, både spel- och resultatmässigt.

För i slutskedet av mellanakten tog sig Linköping tillbaka och kopplade faktiskt ett litet grepp om matchbilden, tack vare mycket powerplay-spel på kort tid. Till slut tog man också ledningen. SM-slutspelets poängkung Broc Little styrde in 1-0-pucken i nät med två och en halv minut kvar av perioden.

– Skellefteå känns lite stresade. De vill garanterat inte ner till Linköping en gång till, sa bortatränaren Roger Melin till TV4 efter 40 minuters spel.

"Hockeylivet leker just nu"

Allt som hade hänt i de föregående perioderna var som bortblåst när den tredje akten tog vid. Linköpings självförtroende och disciplinerade försvarsspel fanns inte där och Skellefteå kom ut som ett nytt lag, med högre tempo, mer vilja och bättre effektivitet.

Först kvitterade man genom SAIK:s bäste poängplockare i SM-slutspelet, Axel Holmström, innan två snabba mål av Oskar Sundqvist och Martin Lundberg kom därpå. Plötsligt var man alltså i ledning med 3-1 - och hade dessutom bud på ännu fler mål. En sådan matchförändring hade nog få förutspått.

Linköping repade sig aldrig efter den kallduschen, vilket innebar att man var utslaget ur årets SM-slutspel. Samtidigt tar Skellefteå klivet in i finalspelet - för femte året i rad. Där har man nu chansen att ta sitt tredje raka SM-guld.

– Det är kul att spela, hockeylivet leker just nu, sa Axel Holmström, som har chans att slå poängrekord för juniorer i slutspelsammanhang, till TV4 efteråt.