Tim Heed: ”- Jag har mina styrkor i offensiv zon”
Publicerad: 2013-05-17

Säsongens första nyförvärv heter Tim Heed. Han är en 22-årig högerskjutande back uppvuxen i Södertälje som av omgivningen beskrivs som en powerplayspecialist.

Tim skrev inför säsongen 2012/2013 ett treårskontrakt med NHL-klubben Anaheim men lånades ut för spel i Växjö Lakers. Efter tio matcher lånades han vidare ut till Västerås i allsvenskan där han tillbringade större delen av säsongen.

Jag får tag i honom i hemmet i Södertälje, där han har släkt, vänner och sin flickvän. Efter ett kort samtal om Tre Kronors kvartsfinal igår, kommer samtalet in på hur Tim ser på sig själv som hockeyspelare.
- Jag är en offensivt spelande back som har mina styrkor i offensiv zon och kanske framför allt i powerplay. Defensiven är väl det område jag arbetar med mest och också det jag behöver utveckla mest. Jag lägger ned mycket tid på att förbättra försvarsspelet.

Utanför isen beskriver han sig som vilken 22-åring som helst. När han har tid över umgås han helst med kompisar och sin flickvän, och som de flesta andra hockeyspelare är han en inbiten golfspelare. En framgångsrik sådan, med imponerande 10 i hcp.

Du skrev ett treårskontrakt med Anaheim 2012. Första året var du utlånad till Växjö, vad har du haft för kontakter med NHL-klubben?
- Dom har följt min utveckling och har kommit med bra tips och råd. En stor del av råden hänger ihop med min defensiv, bl.a. att jag måste bli starkare och mer rejäl i egen zon.

Hur kommer det sig då valet föll på Skellefteå?
- Jag kände direkt att det var hedrande och inspirerande att få intresse från en så pass bra förening och klubb. Det var inte mycket att fundera på egentligen. Skellefteå AIK spelar en rolig hockey och är väldigt bra på att utveckla spelare. Sen vann de ju sm-guld förra säsongen. Jag ska inte sticka under stolen med att det inverkar. Sm-guld är det man spelar för. Jag hoppas verkligen få ta ett guld här i föreningen.

Trots en något brokig säsong är han nöjd med förra säsongen som helhet.
- Det började inte så bra. Det gick inte alls som jag hade hoppats i Växjö. Vi hade problem i powerplay och jag skulle vara en som bidrog i den spelformen. Då ville klubben testa något nytt och jag fick kliva åt sidan. Inget att säga om egentligen, jag presterade inte tillräckligt. Sen fick jag chansen i Västerås och tycker jag gjorde en bra säsong där. Jag fick mycket förtroende och tycker att tiden där har utvecklat mig mycket. 

Du gjorde en väldigt bra kvalserie med Västerås?
- Ja, jag är jättenöjd med kvalserien. Då började alla delar falla på plats. Det fungerade riktig bra då.

Tim må vara en Södertäljekille men helt vilse i Skellefteå kommer han inte att känna sig.
- Jag har spelat med Burström, Melker, Lundberg tidigare. Kanske också Eriksson i landslaget någon gång. Jag har också haft Klockare i landslaget och så känner jag Bert lite sen tidigare. Han är också från Södertälje. 

Vad kommer din roll att bli i laget?
- Det har vi inte hunnit prata om än. Jag antar att Skellefteå vill att jag ska spela det spel jag är bra på och bidra i det offensiva spelet. 

Du är en offensiv spelartyp och kommer till ett offensivt spelande lag, känslan är att det borde passa dig bra?
- Ja, det hoppas jag också. Jag hoppas det passar Skellefteå bra, för jag tror att Skellefteås spel kommer bidra till att jag får ut mer av min offensiv. Jag vill att samarbetet ska leda till att jag kan ta nästa kliv i karriären, förhoppningsvis ända till guld.

Du säger att du behöver förbättra din defensiv, vad tror du att spel i Skellefteå AIK har att ge dig på det området?
- Skellefteå spelar med en väldig press och ger motståndarna lite tid med puck. Jag tror det gynnar min defensiv. Jag är ganska rörlig och kan använda min skridskoåkning bättre i defensiven.

Visste du om att sommarträningen i Skellefteå AIK är en av de absolut hårdaste i hockeysverige när du skrev på kontraktet?
- Ja, jag har hört att det är hårt. Det är bra. Det har ju gett resultat också. Förhoppningsvis kan det leda till att jag blir en bättre hockeyspelare. Det känns inspirerande.

Tim berättar vidare att han tar med sig flickvännen till Skellefteå men att det inte är helt klart när flyttlasset går. Han vilar inte heller på hanen när han får frågan om han är laddad.
- Ja! Det ska bli skitkul!

Avslutningsvis måste jag bara få fråga; första isträningen är en uppmärksammad historia i Skellefteå. Hur känner du inför den?
- Det känns kul att det är drag kring hockeyn direkt. Det är klart att man inte kommer känna sig jättehemma med utrustningen direkt, men engagemanget från publiken sporrar självklart. 

Välkommen till Skellefteå AIK!

Skribent Adam Bitén