Skellefteå AIK vann första kvartsfinalen
Publicerad: 2014-03-15

Efter några dagars dramatiska matcher i Play In hamnade HV71 till sist i kvällens kvartsfinal mot Skellefteå. Man inledde också på bästa sätt genom att ta ledningen och vara det bättre laget i den första perioden. I den andra var dock scenförändringen total. Skellefteå tog tag i spelet, kvitterade och körde efter det över gästerna, dock utan att kunna ta ledningen. I sista perioden kunde dock Skellefteå genom mål av Jimme Ericsson och Pierre-Edouard Bellemare avgöra matchen och ta första matchen i serien.

Första perioden

Matchen inleds i högsta fart från båda lagen och vi får en inledande riktigt lång spelsekvens utan avblåsningar. Först efter fem minuter kommer första skottet på mål från Johan Alm och sedan första avblåsningen. Med 7:44 på klockan kommer matchens första mål då Patrik Carlsson blir frispelad på bortre stolpen som gör 0-1 med gästernas första skott på mål i matchen. Hemmalagets bästa chans i första halvan av perioden får Oscar Sundqvist som dribblar sig loss och sånär får till avslutet.

Matchens första utvisning drabbar gästerna efter knappt elva minuter. Viktor Arvidsson skapar en bra chans men lyckas inte lirka i pucken efter snygga dragningar. Istället blir det ett friläge för William Karlsson som tvingar Markus Svensson till en kanonräddning. Med två minuter kvar av perioden blir Pierre-Edouard Bellemare helt frispelad men Gustav Wesslau i gästernas mål räddar mycket bra. Skellefteå avslutar perioden bra men sammantaget känns gästerna lite hetare i den första perioden.

Andra perioden

Hemmalaget får tidigt spela powerplay när gästerna har sex man på banan efter bara knappt två minuters spel. Då kommer också kvitteringen då Melker Karlsson styr in ett skott från Oscar Möller till 1-1. Det tycks som att målet knyter upp alla nervknutar för därefter är det AIK för hela slanten. Bland annat har Joakim Lindström och Bellemare varsitt avslut i utsidan av stolpen men utöver det skapas chans på chans. Halvvägs in i perioden kommer dock ett avbrott i anstormningen när Fredrik Lindgren blir utvisad.

Det blir dessutom spel fem mot tre för HV71 men då sliter Skellefteå hårt och klarar av att hålla undan. Med 12:19 på klockan är man åter fem man på isen. När sedan AIK får spela powerplay så är det riktigt nära för hemmalaget, massor av chanser radas upp och allra närmast är Bellemare som skjuter klockrent i stolpen. I periodens slutminut krigar Jimmie Ericsson åt sig pucken och fri mot Wesslau träffar han insidan av stolpen och HV71 klarar av att hålla matchen oavgjord i i den tredje perioden.

Tredje perioden

Skellefteå inleder perioden med nästan två minuter i powerplay men trots att det är nära ett par gånger får man inte någon utdelning. När sedan William Karlsson åker ut så orkar dock inte gästerna hålla emot utan Jimmie Ericsson kan kämpa in 2-1 på en retur. Samme Karlsson åker sedan ut igen men då spelar gästerna bra boxplay. När sedan John Norman åker ut precis som gästerna blir fem man igen så blir det powerplay för HV71 men då är det AIK som sliter hårt i boxplay och klarar den utvisningen utan problem.

Tretton minuter in i perioden skapar gästerna en riktigt bra chans att kvittera men då är Markus Svensson med och gör en kanonräddning. Annars spelar Skellefteå effektivt av tiden samtidigt som man även är framme och skapar chanser. Joakim Lindström och Melker Karlsson är exempelvis nära att sätta dit den med drygt fem minuter kvar. HV71 försöker ta sin sista chans att komma ikapp och satsar allt framåt i periodens sista minuter men då kontrar AIK och efter pass från Arvidsson dundrar Bellemare in 3-1 med ett stenhårt skott och avgör matchen.