Skellefteå förlorade efter tveksamt avgörande
Publicerad: 2014-03-21

Efter en spännande och målsnål match som vid full tid slutade 1-1 kunde till sist HV71 vinna med sitt 2-1 i den andra förlängningsperioden. Målet föregicks dock av en mycket tveksam situation som såg ut som en tydlig pååkning på Skellefteås målvakt Markus Svensson och irritationen var stor i bortalaget. I Skellefteå glänste Joakim Lindström med massvis av tekniska uppvisningar och Markus Svensson i målet var strålande.

Första perioden

Skellefteå inleder piggt och skapar en tidig chans genom Viktor Arvidsson. Med knappt två minuter spelat får AIK också spela powerplay men då får man inte riktigt ordning på spelet. Hv71 har sin första chans i matchen strax därefter i form av ett skott i utsidan av stolpen. Med 10:38 på klockan kommer sedan 1-0 efter ett fantastiskt vackert mål från Eric Christensen som soloåker genom Skellefteås försvar och lirkar in pucken vid vänstra stolpen.

AIK försöker komma igång med anfallsspelet men hemmalaget gör det bra och kontrollerar spelet i den första perioden. Inget av lagen skapar dock speciellt mycket målchanser i andra halvan av perioden. Med mindre än en minut kvar av perioden drabbas Skellefteå av en märklig utvisning när Niclas Burström och David Petrasek brottas men endast Burström åker ut.

Andra perioden

HV71 inleder den andra perioden i spel fem mot fyra men AIK jobbar bra i boxplay och hålla undan hemmalaget som dock fortsätter spela bra även med jämnt antal på isen. SKellefteå kommer dock alltmer eftersom perioden går och skapar en del oro kring hemmamålet. Efter 7:46 avbryts dock detta när Melker Karlsson åker ut och hemmalaget återigen får spela powerplay. Bästa chansen under utvisningstiden får dock AIK genom Erik Forsell som sånär kan kontra in en kvittering.

Skellefteå har sina klart bästa chanser så långt i matchen efter knappt tolv minuter då först Fredrik Lindgren och sen Adam Pettersson missar öppet mål. Man fortsätter sedan rada upp chanser och det hänger verkligen en kvittering mot slutet av den andra perioden. En armbågstackling från Eric Christensen gör sedan att AIK får avsluta perioden i powerplay men man hinner inte skapa några direkta farligheter.

Tredje perioden

Skellefteå inleder den tredje perioden i numerärt överläge men hinner inte skapa något spel i anfallszon. Istället blir det omedelbart att växla till boxplay då Oskar Sundqvist åker ut för en tackling i ryggen på Lawrence Pilut. Hemmalaget skapar dock inte speciellt mycket i spelformen och med fullt manskap i bägge lagen är det SKellefteå som tar kommandot igen och skapar bra tryck framåt. HV71 håller dock fortsatt nollan men man har fullt upp att försvara sig i mitten av den tredje perioden.

Man kommer dock av sig och plötsligt är det HV71 som har mest puck och som skapar chanser framåt. Markus Svensson gör dock ett par fantastiska räddningar och håller kvar Skellefteå i matchen. Med 16:51 spelat kommer också kvitteringen, det blir trångt framför hemmamålet och pucken studsar fram till Bud Holloway som snor åt sig pucken och stänker upp den i nättaket till 1-1. Med knappt två minuter kvar av perioden åker Niclas Burström ut för en tripping och hemmalaget får chansen att avgöra. AIK lyckas dock frede målet och det blir övertid.

Övertid

Det tar några minuter men sedan kommer Skellefteå igång och Joakim Lindström är snubblande nära att avgöra efter en grym soloprestation. Efter knappt fem minuter åker dock Oskar Sundqvist ut och hemmalaget får spela powerplay. Skellefteå spelar strålande boxplay men med bara sekunder kvar av utvisningen kommer chansen för HV71 som är riktigt nära.

Publiken bjuds på underhållande spel med två lag som bjuder upp och satsar framåt. Bägge skapar också massvis av chanser framåt. Allt eftersom perioden går väger det mer och mer över till Skellefteås fördel och under de sista fem minuterna så är man nära att avgöra gång, på gång, på gång.

Övertid 2

Skellefteå drabbas av en tidig utvisning men då Kevin Fiala skickar upp sin klubba i ansiktet på Pontus Petterström blr det istället spel fyra mot fyra följt av powerplay för AIK. Joakim Lindström skapar en chans åt sig själv och sedan en åt Sebastian Aho men man får inte in pucken. HV71 sticker dock mellan med kontringar och till sist ligger också pucken i Skellefteås mål.

Domare Christer Lärking gör dock tydligt tecken att det ska ringas på målet och på repriserna syns en tydlig pååkning på Markus Svensson. Något ringande blir det inte och det känns minst sagt som märkliga beslut från domarhåll.