Starkt motstånd gav förlängningsförlust
Publicerad: 2017-10-21
Referat
Skellefteå åkte under lördagen till Göteborg och Skandinavium för att göra upp om tre nya poäng. Efter att Niklas Anderssons tröja hissats i taket bjöd lagen på fartfyllda spelvändningar och förstklassigt målvaktsspel. Med halvminuten kvar av förlängningen skulle lagen till slut gå att skilja på till Frölundas favör.

Likaläge efter första

Den jämna kampen i förra säsongens kvartsfinal hänger i luften när lagen för första gången sedan dess ställs mot varandra, något som syns redan från minut ett. Hemmalaget tar kommandot snabbt och efter enbart några få minuter får Gustav Lindvall mura igen målet. Först kommer en frölundaspelare fritt i slottet och får skjuta och efter det studsar puckarna farligt både en och tre gånger framför gästernas mål. Efter halva perioden faller den första utvisningen, när Skellefteås Anton Öhman gästar botbänken efter att ha hållit fast en motståndares klubba. Däremot tar det nu stopp för Frölundas press. Skellefteås boxplay stänger försvarszonen helt och låter ingenting närma sig målet. Hemmalaget lyckas enbart med ett skott under två minuter. Med fulltaligt lag på isen lyfter sig gästerna ordentligt och biter sig fast i anfallszon innan spelet utjämnas. Målchanser faller åt båda håll, om än hemmalaget står för de aningen vassare. Trots det faller inga mål och period ett förblir mållös.

Händelserik andraperiod leder till hemmaledning

Tretton sekunder var allt som krävdes innan hemmalaget skulle ta ledningen. Rasmus Dahlin fick pucken på offensiv blå direkt på tekning och prickade in 1-0. Frölunda fortsätter ösa mot Gustav Lindvall i gästernas mål, och får också med sig en utvisning när Mike Kostka får två minuter för slashing. Skellefteå visar dock varför de har det bästa boxplayet i ligan och bommar igen. Med fem man på isen igen vänder spelet och Oscar Möller skjuter i ramen. Trots uppstickaren fortsätter hemmalaget skapa mycket farliga chanser. Känslorna ökar på isen och varje avblåsning följs av gruff. Frölunda ska också utöka sin ledning till 2-0. John Nyberg nyper till och skjuter på klubban till försvarande Skellefteåback under en dubbelutvisning på Holloway och Dahlin. Trycket fortsätter från hemmalaget innan Donovan drar på sig två minuter efter åtta och en halv spelade minuter. Skellefteå besvarar då det tidiga ledningsmålet när Joakim Lindström skjuter stolpe in och reducerar till 2-1. Målet ger gästerna ordentligt med självförtroende och utjämnar spelet, som hittills dominerats av Göteborgslaget. Utjämningen ger också tillfälle för allt fler avblåsningar och ännu mer gruff. Känslorna svallar och medan Joakim Lindström och Joel Lundqvist dras isär av domarna flyger Morgan Ellis och Mats Rosseli Olsen i luven på varandra. Det resulterar i en dubbelutvisning, där spelet fortsätter utan några mål. Med dryga minuten kvar av perioden får gästerna återigen chansen i powerplay efter att Max Friberg får 2+10 minuter för checking from behind. Trots några farliga chanser kvarstår tidigare resultat, men tredje perioden inleds i spel fyra mot fem.

Sent avgörande i förlängning

Trots att gästerna får börja perioden i numerärt överläge skapas ingenting nämnvärt, och de första fem minuterna av perioden känns väldigt avslagna. Men från ingenstans kvitterar Skellefteå. Hetta skjuter i stolpen och pucken studsar på baksidan av Johan Mattssons benskydd innan den glider över mållinjen. Därefter fortsätter den smått avslagna stämningen. Känslorna svallar men spelet väger inte över till något lag. Med lite mer än halva perioden spelad gör Rasmus Dahlin en stark genomåkning och Morgan Ellis tvingas till en tripping för att inte släppa honom fri. Även detta boxplay spelas ut av gästerna, men hemmalaget behåller pressen. Bortamålvakten Lindvall tvingas till några riktigt svettiga räddningar medan utespelarna fortsatt låter känslorna byggas. Med mindre än fem minuter kvar får Katic och Ehn sätta sig på botbänken i den tredje dubbelutvisningen för roughing denna match. En minut senare får även Frölundas kapten Joel Lundqvist vila i två minuter, vilket Skellefteå planerar att utnyttja när de begär timeout. När spelet sätter igång igen hinner bara några få sekunder gå innan näste spelare utvisas då Jonathan Sigalet skickar pucken över plexiglaset. Men trots det enorma numerära överläget bortalaget får chansen till består likaläget. Matchen går till förlängning, där chanserna faller åt båda håll. Efter två spelvändningar för gästerna som inte gett någon utdelning svalnar spelet av, innan Frölunda forcerar med dryga halvminuten kvar. Med 25 sekunder kvar på klockan skjuter Victor Olofsson mot mål. Det är dock oklart om pucken är övermållinjen, men efter en längre videogranskning döms mål och Frölunda får plocka hem den extra poängen.