Skellefteå AIK till semifinal
Publicerad: 2014-03-23

Efter att ha besegrat HV71 med 3-1 i en tempostark och spännande match kvalificerade sig Skellefteå som första lag den här säsongen för semifinal. Gästerna såg riktigt pigga ut inledningsvis men efter att Skellefteå tagit kommandot i den första peroden så släppte man det aldrig utan var det bättre laget i resten av matchen och vann till sist rättvist.

Första perioden

Perioden börjar rejält bra, i alla fall sett med publikögon för det är full fart framåt från bägge lagen och även en hel del chanser åt båda hållen. Lagen har också varsitt resultatlöst powerplay. Först efter utvisning på Jimmie Ericsson där HV71 har ett skott i stolpen från Eric Christensen men inte lyckas få någon utdelning sedan är det AIK som får spela med en man mer efter att HV71 haft sex spelare på isen men inte heller hemmalaget lyckas göra något av den chansen.

Allt eftersom perioden går tar Skellefteå över matchbilden mer och mer. Man skapar också allt farligare chanser framåt. Oscar Möller är snubblande nära att lägga in pucken köksvägen i mål men då lyckas Mattias Karlsson rädda på mållinjen. Perioden avslutas med en bortautvisning som ser direkt felaktig ut men det är lite tid kvar så Skellefteå hinner inte skapa något framåt i spelformen. Sammantaget en jämn period där gästerna började bäst men AIK dominerade andra halvan.

Andra perioden

Skellefteå inleder i powerplay men lyckas inte ställa upp och spela runt. Istället är det precis som HV71 blivit fem man som chansen kommer via en dubbelchans för Pierre-Edouard Bellemare som dock täcks undan av Mattias Karlsson som gör ett jättejobb i gästernas försvar. När sedan HV71 får spela powerplay är återigen Christensen nära när han träffar ribban. Tillbaka i spel med fullt manskap är det dock Skellefteå för hela slanten och man fortsätter att skapa chanser.

Med 11:24 på klockan kommer till sist också utdelningen när Petter Emanuelsson gör 1-0 på en retur efter att Viktor Arvidsson varit nära i momentet före. Bud Holloway ser ut att vara ordentligt på spelhumör ikväll, han får med sig pucken hela tiden och skapar chanser bland annat åt Bellemare och Arvidsson mot slutet av den andra perioden. AIK får också spela powerplay och efter en lng rad jättechanser kan till sist Joakim Lindström stänka in 2-0 med ett skott utifrån.

Tredje perioden

Skellefteå inleder den tredje perioden bäst och är snubblande nära att utöka ledningen flera gånger om i inledningen av perioden. Bland annat försöker Petter Emanuelsson göra ett Zorro-mål och är riktigt, riktigt nära att lyckas. När man sedan får spela powerplay gör Lindström ett fantastiskt förarbete till Arvidsson som gör 3-0. Efter målet satsar dock gästerna allt framåt och då lyckas man också förändra matchbilden och ta över initiativet. Detta ger också utdelning när Ted Brithén gör 3-1 med ett välriktat skott efter 6:18.

Halvvägs in i perioden åker Toni Rajala ut men Skellefteå spelar inte speciellt bra i numerärt överläge och tiden rinner hastigt iväg. Det problemet har dock även gästerna då det mestadels är hemmalaget som har pucken efter utvisningen och massor av tid går utan att gästerna skapar något framåt. Med knappt tre minuter kvar får William Karlsson en bra chans men då räddar Svensson mycket bra, strax därefter lämnar Wesslau gästernas mål. Skellefteå kan dock hålla undan och vinner rättvist såväl matchen som kvartsfinalserien.