Straffavgörande på Hovet
Publicerad: 2019-03-05
I en underhållande och tuff bortamatch mot Djurgården gör Joakim Lindström Skellefteås båda mål under ordinarie tid plus två mål i den avgörande straffläggningen. Även om ishockey är en lagsport är det väl svårt att säga något annat än att Lindström är kvällens store hjälte i Skellefteå AIK. Okej, Mantas Armalis var också grym och ett gediget försvarsspel lade ju förstås grunden till dessa två poäng.

Det är massor med Skelleftefans på plats på Hovet ikväll men det är ännu fler djurgårdare som har tänkt bara fram sina favoritlag till seger. Skellefteå kommer till spel styrkta av de senaste matcherna poängrassel mot Brynäs.

Första perioden inleds med några minuters övervikt i spelet i Djurgårdens favör. Detta ska dock ändras när stjärnskottet Emil Bemström visas ut och ett fint powerplayspel från gästerna kröns med aftonens första mål. Joakim Lindström är den som får pucken vid offensiv blålinje och lyckas panga in pucken bakom Adam Reideborn i hemmamålet. 0-1 efter fyra minuters spel. Publikfriande spel sedan med skottlägen för båda lagen. Mantas Armalis, som får spela match efter match nu under Lindvalls skadefrånvaro, lyckas få tag i pucken till slut när pucken ligger fri framför mål en kort stund. Djurgårdsförsvaret bjuder sånär på ett episkt självmål när rensningen hamnar på Reideborns skridsko men hemmamålvakten lyckas klara den berömda biffen. Skellefteå vågar pressa högt och stör DIF i deras uppspel men efter en kvart spelad tar hemmalaget över och skapar lägen genom namnkunniga lirare som Niclas Bergfors och Jakob Josefsson. Skellefteås unge Albin Eriksson är också aktiv och skapar chanser men Reideborn är tät. I slutet av perioden blir det lite slutspelskaraktär och det gruffas och buffas men domarna anser inte att några regelöverträdelser sker. Högt tempo och många fina prestationer från både hemma- och bortaspelare leder till att vi går till periodvila med ett måls ledning för Skellefteå.

Sittplatspubliken hinner knappt sätta sig efter pausminglet innan Djurgården bevisar att ishockey kan gå snabbt. Blott 13 sekunder hinner gå innan NHL-meriterade Jakob Josefsson slår in en retur från Armalis. 1-1. Det målet ger så kallat råg i djurgårdsspelarnas ryggar och vi får en stunds hemmadominans. När Petter Granberg visas ut efter knappa nio minuters spel ser det kämpigt ut för bortalaget, men powerplayet blir mycket resultatlöst för Djurgården. Finfina boxplayinsatser rätar skelleftespelarnas ryggar och man orkar gå till anfall igen. Inte helt rättvist sett till chanserna i perioden är det Joakim Lindström igen som tack vare en märklig sargstuds får pucken framför mål och där gör han inga misstag. 1-2 efter 11:28. Spelet jämnas ut efter detta mål men det finns ändå en viss övervikt för hemmalaget. Adam Pettersson hamnar i ett vasst friläge men följsamme Reideborn räddar igen. Fina målvaktsinsatser från båda håll gör att matchen är relativt målfattig med 1-2 efter två spelade perioder.

Period nummer tre börjar inte lika chockartat som den andra dito. Avvaktande spel inledningsvis innan Armalis får göra ännu en räddning på DIF-backen Jason Garrissons fina läge. Skellefteå hamnar djupt i egen zon och försvarar sitt mål frenetiskt. Detta försvarandet är också framgångsrikt - i alla fall de första åtta minuterna. Jesper Pettersson tar tag i pucken, trampar runt och har lite flyt med puckstuds och får tag i pucken igen och skjuter då in kvitteringspucken till 2-2. Djurgården fortsätter sedan anfalla med assistans av hemmapublikens stöd men Armalis kasserar in räddning på räddning. Hemmalaget fortsätter trycka på men det blir inga fler mål där. Skellefteå kommer in mer i matchen efter dryga kvarten och bortalaget skapar några fina anfall och Robin Alvarez är inte alls långt ifrån att lyckas få in en puck. Djurgården mäktar med en sista push för att få till ett mål men det blir istället förlängning.

I förlängningen är det Skellefteå som håller i taktpinnen och Lindström d.ä. får ett fint läge att göra sitt tredje för kvällen men skottet räddas. Djurgården lyckas inte få till något skott och Skellefteå håller i pucken och väntar in det gyllene läget som ska avgöra matchen. Det kommer inte förrän i förlängningens allra sista sekund då Bud Holloway får ett friläge. Reidebornräddning och i sista tiondelen sitter returen - i stolpen. Det blir straffar som avslutar matchen trots denna fina förlängningsinsats.

I straffläggningen är det till slut Joakim Lindström som lämpligt nog får avgöra med två kyliga straffar tillsammans med Mantas Armalis avgörande räddningar.