Skellefteå föll i jämn match
Publicerad: 2018-03-25
Matchreferat
I den fjärde kvartsfinalen tog Skellefteå AIK återigen emot Färjestad till Skellefteå Kraft Arena. I en jämn match kunde Färjestad reducera matchserien till 1-3 efter just resultatet 1-3. Efter en mållös första period kunde gästerna en aning tursamt ta ledningen i den andra perioden och sedan utöka densamma i början av den tredje. Skellefteå fick in en reducering och fick en bortdömd men närmare än så kom man inte utan Färjestad kunde sätta 1-3 i öppen kasse och ta matchserien vidare till Karlstad på tisdag.

Ställningskrig i första perioden

Efter en utvisning som drabbar Alexander Johansson får Skellefteå spela ett tidigt powerplay men den nya uppställningen har svårt att hitta riktigt rätt och skapar inte mycket. Inledningen av den första perioden är annars spelmässigt jämn. Inget av lagen kan ta något tydligt initiativ men bägge skapar chanser och har sekvenser med riktigt bra spel.

Hemmalaget får en till chans att spela powerplay efter att Tim Söderlund blivit fälld i anfallszon men det fungerar inte den gången heller utan Färjestad kan utan problem spela av utvisningstiden. I slutet av perioden känns gästerna ett snäpp hetare, men i periodens absolut sista byte vaskar plötsligt Skellefteå fram två riktigt bra målchanser. Oscar Möller är riktigt, riktigt nära att ge AIK ledningen.

Färjestad tar ledningen

Färjestad inleder den andra perioden bäst och hemmalaget får mest slå ifrån sig. Precis som i första perioden är det dock riktigt bra hemmaspel när Ohlsson, Wingerli och Söderlund är inne och drar upp tempot. Sex minuter in i perioden i spel fyra mot fyra gör Färjestad 0-1. Illari Melart direktskjuter på en misslyckad rensning och pucken går via Johan Alm in i mål.

En ny chans att spela powerplay för Skellefteå leder till samma resultat som tidigare försök, man får inte alls till det i spelformen. Hemmalaget har dock höjt sig en nivå efter det insläppta målet och spelar med en högre intensitet. Däremot brister det av och till i passningsspelet, man tappar lite för många puckar.

Skellefteå kommer inte ikapp

Färjestad inleder den tredje perioden i spel fem mot fyra men hinner inte skapa något. Istället är det ett par minuter senare som 0-2 kommer efter en snabb spelvändning. Gästerna behåller sedan tydligt initiativet efter målet och har ett hårt tryck mot hemmamålet i de byten som följer. Skellefteå har fortfarande en för stor felprocent samtidigt som man inte riktigt hinner med när gästerna ställer om.

Efter 12 minuter ser det ut som att reduceringen kommer. Jesper Olofsson bryter på offensiv blå och spelar fram Pontus Petterström som gör mål. Efter domarkonferens döms dock målet bort då det bedöms som offside. När sedan Skellefteå får spela powerplay kommer reduceringsmålet när Jesper Olofsson kämpar in 1-2 i trängsel framför mål. Med 2:13 kvar av perioden lämnar Ortio målet och AIK jagar kvittering med sex utespelare. Henrik Hetta är nära för hemmalaget men istället kan Färjestad avgöra med 1-3 i tom kasse. I samband med målet håller en domare uppe armen för utvisning på en bortaspelare men efter diskussion döms mål.