Tre i rad efter Jimmies hundrade mål
Publicerad: 2018-02-03
Det var ett beslutsamt och spelsuget Skellefteå AIK som rest till Dalarna i afton. Man satte omgående högsta fart och tog ledningen redan efter fyra minuter, efter att Jimmie gjort sitt hundrade mål i SHL. Skellefteå behöll kommandot och var det bättre laget matchen igenom. Engstrand i Mora-målet höll hög klass och höll siffrorna nere. Med två minuter kvar kunde dock Jocke punktera tillställningen. Matchen slutade 0-3 efter att Ohlsson gjort mål i öppen kasse.

Första perioden
Skellefteå AIK inleder perioden klart bäst. Man spelar med stor aggressivitet och pressar fram misstag från Mora. Perioden har inte hunnit bli fyra minuter gammal innan Emil Bejmo i hemmalaget utvisas för tripping. Det utnyttjar AIK optimalt när Jimmie står framför mål och styr in ett skott från Möller. Det var för övrigt Jimmies 100:e mål i SHL. AIK fortsätter vara det bättre laget. Man släpper puck i rätt lägen med följden att det blir bra fart i spelet. Laget visar också en spelglädje som det var länge sedan man såg.

Mora hamnar ofta på hälarna och får lägga stort fokus på att ligga rätt i positioner i egen zon och kontra när tillfälle ges. Hemmalaget får dock en bra kvitteringsmöljlighet när Hetta utvisas efter halva perioden. Tack vare fint försvarsarbete kan dock Lindvall hålla nollan intakt. Mora skapade inte mycket i överlägets början men hade ett riktigt bra byte i slutskedet av utvisningen, som resulterade i flera farligheter. Det bytet väcker hemmalaget. Moraspelarna höjer intensiteten i sitt spel, samtidigt som AIK spelarna vid flera tillfällen tappar ödmjukheten i uppspelen och skänker bort puckar. Spelet utjämnas därför under periodens sista minuter.

Andra perioden
AIK kommer ut bra även i andra. Redan under periodens inledande minuter har Skellefteåspelarna vid ett flertal tillfällen lyckats bryta hemmalagets uppspel på offensiv blålinje. AIK firar stora framgångar i offensiv zon och snurrar friskt med ett Mora som inte riktigt hänger med, varför man tappar positioner. Detta öppnar ytor för Skellefteå i slottet där bortalaget kommer till flera fina målchanser.

Mora är dock inte helt utan lägen. Med åtta minuter kvar är det hemmalaget som står för den farligaste under perioden. Det är Mattias Bromé som åker sig till ett bra läge och skjuter ett rappt handledsskott som tar i stolproten bakom Lindvall. Kort därpå utvisas Ellis för holding och hemmalaget får ett gyllene kvitteringsläge. AIK har dock väldigt bra koll på händelserna och tillåter inte hemmalaget att skapa några farligheter.

Skellefteå återtar kommandot av händelserna när man åter blivit fullt manskap, men hemmalaget spelar upp sig ju längre perioden går. Mora skapar inte många chanser men de chanser de skapar är riktigt farliga. AIK skapar dock betydligt mer. Mora har svårt att dra ner tempot på bortalaget som allt som oftast kommer in i Moras zon med bra fart. Då blir det också väldigt mycket lättare för AIK att skapa tryck. När slutsignalen går för perioden är det dock fortsatt uddamålsledning för bortalaget. Något som såklart inte är särskilt mycket att tryggt vila sig mot.

Tredje perioden Mora får spela med en man mer på isen i tredje periodens inledande minut efter en utvisning på Jimmie i andra periodens slutskede. Hemmalaget skapar en hygglig målchans men då är Lindvall stor i målet. Två minuter senare får Mora ny chans att putsa till sitt spel i powerplay. Denna gång är det Jocke Lindström som utvisas, efter en något oturlig hög klubba. Djuse gör en bra match i afton och just i detta boxplay är han väldigt framgångsrik. Hemmalaget spelar sig dock allt närmare ett kvitteringsmål, även om målet uteblir denna gång. Precis när Jocke kommer in från utvisningsbåset nås han av en slumppuck och skrinnar helt fri mot Christian Engstrand. Engstrand gör då en mycket viktig räddning och håller Mora kvar i matchen.

Nu går matchen in i en mycket viktig period. Med knappt halva perioden spelad skapar Skellefteå flertalet farligheter men Engstrand har en mycket bra afton och fortsätter ge sitt lag förutsättningar att ta poäng. Även om ledningen är knapp har Skellefteå bra kontroll på matchen. Spelarna fokuserar nu på att ligga på rätt sida pucken och inte göra några misstag. Då hamnar Mora på utsidan och från sargerna är det som bekant svårt att skapa något. Istället är det förstakedjan som med mindre än två minuter kvar punkterar matchen. Lindholm hittar till Lindström som nyper direkt och Engstrand tvingas kapitulera för andra gången denna afton.

Mora gör en sista kraftansträngning. Man tar time out och lämnar sedan Engstrand på bänken för att nå en reducering med sex man på isen. Med sex sekunder kvar av matchen kan istället Ohlsson göra bortalagets tredje och matchens sista mål för kvällen. Lindvall håller nollan. Skellefteå gör tre och har nu även lika många segrar i rad. Matchen avslutar en mycket stark bortaturné från AIK, där man lyckas vända en negativ trend och nu hittat en grund att bygga spelet vidare på.