Joakim Lindström sänkte Luleå
Publicerad: 2016-09-24

Andra matchen på 24 timmar. Revanschsugna Luleåspelare hade mycket puck och vann mycket närkamper. AIK visade dock ett stort självförtroende i spelet och tillät inte bortalaget att skapa nämnvärt. Istället var det hemvändande Joakim Lindström som visade klass genom att spela fram till första målet och själv göra det matchavgörande andra målet.

Första perioden

Lagen möttes för mindre än ett dygn sedan, men det märks inte alls. Det är högt tempo och intensivt spel under matchens första minuter. Bortalaget spelar väldigt aggressivt i AIK:s zon. Det blir lite väl aggressivt när Sweatt jagar Jimmie Ericsson och drar på sig en avvaktande tvåminutare för hakning. Utvisningen hinner dock aldrig verkställas. I samma anfall gör Jimmie matchens första mål, fint framspelad av Alm. Luleå får omgående tillfälle att kvittera ledningen, när Niclas Burström utvisas men AIK:s unga spelare visar stor arbetskapacitet och stressar sönder Luleås anfall. Sedan fortsätter utvisningarna komma. Den andra halvan av perioden blir därför väldigt ryckig. Det är hyggligt jämnt, känslan är dock att AIK har bra kontroll på händelserna. Hemmalaget har framför allt lättare att komma till målchanser.

Andra perioden

Släkten är värst, brukar det heta. Så även ikväll. Luleå inleder andra perioden med ett stort puckinnehav. AIK ser komfortabla ut med det men plötsligt har Petter Emanuelsson friställts framför Joni Ortio och matchen är utjämnad. Det är fortsättningsvis många utvisningar i matchen. Den märkligaste drabbar Mouillierat som utvisas för Delaying the game efter en felaktig tekning. Perioden är i övrigt inte mycket att skriva hem om. Många utvisningar påverkar spelet negativt. Det är mycket kamp och lite skönspel. Luleå är det något hetare laget, det känns rättvist att matchen är kvitterad. AIK har däremot Joakim Lindström i laget. Med två minuter kvar av perioden vinner Jimmie en av många offensiva tekningar för kvällen. Lindström får pucken och passiva luleåspelare ger honom yta och tid i slottet. Lindström tackar och sätter ett snyggt handledsskott i vänstra krysset. AIK har ledningen inför tredje perioden men mittenperioden är Luleås.

Tredje perioden

Luleå fortsätter ha mycket puck i tredje perioden. Det är bortalaget som vinner flest närkamper och andrapuckar. Känslan är dock fortsatt att Skellefteåspelarna är ganska nöjda med matchbilden. Bortalaget tillåts snurra runt på utsidan men har väldigt svårt att skapa några målchanser. Hemmaspelarna stänger ner bra och ligger på rätt sida om pucken. I takt med att tiden rinner iväg börjar bortalaget slarva och AIK kan enkelt komma till flertalet riktigt bra lägen. Efter drygt halva perioden får Luleå chansen i powerplay men då är det AIK som skapar alla lägen. Med 18 sek kvar av utvisningstiden drabbas Jimmie av en tuff utvisning och Luleå har ett utmärkt tillfälle att kvittera matchen. Skellefteåspelarna fortsätter dock spela bra i boxplay och kan relativt lätt spela av utvisningstiden. Spelkvaliteten i sista perioden är inget vidare. Möjligen börjar gårdagens match göra sig påmind. Det är mycket slarv och misstag från båda lagen. I ett sista försök att komma ikapp tar Luleå ut målvakten. Som så många gånger tidigare resulterar det inte i mer än en puck i tomt mål. Målskytt denna gång; Emil Pettersson. Med sex sekunder kvar reducerar Johan Harju Skellefteås ledning men Skellefteå kan räkna in säsongens första hemmaseger i SHL.

Luleå hade viljan, Skellefteå kunnandet.

Adam Bitén