Stark bortaseger av Skellefteå AIK
Publicerad: 2013-12-03

Färjestad har haft bra form sista tiden men mot det än formstarkare Skellefteå AIK räckte man inte till. I den första perioden var det närmast utklassning då gästande Skellefteå vann skotten med 16-5 och i den andra perioden kom också målen för Skellefteå som till sist vann med 1-4 efter en riktigt bra match.

Första perioden

Skellefteå inleder den första perioden riktigt bra, första bra målchansen får Joakim Lindström efter knappt tre minuter när han får ett öppet läge och tvingar Fredrik Pettersson-Wentzel till en bra räddning. En minut senare är det nära igen efter samspel mellan Bud Holloway och Sebastian Aho och sen också retur från Oscar Sundqvist. I sitt nästa byte bryter Holloway in framför mål och får med sig en utvisning. Skellefteås powerplay är direkt strålande med massor av chanser men Pettersson-Wentzel gör ett par bra räddningar och lyckas freda sitt mål.

AIK är fortsatt det klart spelförande laget och skapar en hel del framåt. Bland annat får Pierre-Edouard Bellemare och Jimmie Ericsson varsitt bra skottläge men bara med nya målvaktsräddningar som följd. Dominansen i spelet fortsätter perioden ut och Färjestad har egentligen inte en målchans på hela perioden. I absolut sista sekunden kommer också en jättechans för Bellemare som sånär får in ledningspucken, Pettersson-Wentzel gör ännu en kanonräddning.

Andra perioden

Om Skellefteå var det klart mer spelförande laget i den första perioden bjuder inledningen av den andra på betydligt jämnare spel. I och med det kan dessutom hemmalaget skapa sina första målchanser. När första målet kommer är det dock Skellefteå som slår till. Färjestad tar ett riktigt dåligt byte och AIK kommer två mot en, Melker Karlsson spelar fram snyggt till Petter Emanuelsson som trycker upp 0-1 i nättaket.

Bud Holloway spelar fram Bellemare till ett jätteläge efter 13:24 men då är Pettersson-Wentzel tät och kan rädda och hålla pucken. Men när Erik Andersson kommer loss med pucken i anfallszon efter strålande förarbete från Bud Holloway så kan inte ens hemmamålvakten stå emot utan Andersson drar bort honom och lägger snyggt in 0-2 mellan benskydden. Att utdelningen till sist kommer för Skellefteå känns minst sagt rättvist även om det kanske är lite ologiskt att det kommer i den andra perioden då faktiskt Färjestad håller jämna steg med gästerna.

Tredje perioden

Den tredje perioden är bara en dryg minut gammal när Skellefteå utökar sin ledning. Målet görs av Melker Karlsson som får ett bra uppspel från Niclas Burström och sätter 0-3 med ett rejält slagskott som Pettersson-Wentzel med helt fri sikt borde ha kunnat ta. Färjestad får en bra chans att reducera när man får spela powerplay men närmare än en dubbelchans för Rickard Wallin kommer man inte.
Efter 9:38 kommer dock reduceringen, det är Magnus Nygren som gör 1-3 genom ett riktigt kanonskott.

Målet tycks dock inte störa Skellefteå som fortsätter att trumma på framåt och skapar chanser. Framför allt är det kedjan med Ericsson, Lindström och Erik Forssell som är riktigt pigg men hela laget är med och skapar framåt. Med knappt två minuter kvar plockar Färjestad målvakten i jakt på reducering och när Burström åker ut spelar man sex mot fyra i en dryg minut. När Joakim Hillding håller fast Forssells klubba efter en tekning försvinner dock den chansen och istället gör Bellemare 1-4 efter bra jobb och snygg assist från Holloway.