Växjö starkast i årets sista match
Publicerad: 2016-12-30
Utvisningar och powerplayspel kommer visa sig vara Växjös vassaste vapen ikväll. 5-2 blir slutresultatet efter att tre mål fallit i powerplay.

Period 1 Växjö styr matchen redan från första nedsläpp. Matchen är starkt riktad mot Joni Ortios målbur, men han behöver sällan göra många ingripanden. De flesta skotten hamnar antingen utanför eller täcks av Skellefteåförsvarare. Det dröjer ända till tionde minuten innan Anton Öhman lägger in pucken mot målet, som därmed också räknas som Skellefteå AIK:s första skott på mål i matchen. Det säger en del om matchbilden i den första perioden.

Andrew Calof åker ut två minuter för hakning och då levererar Växjös powerplay ett snabbt och rappt spel, vilket resulterar i ett ledningsmål. Dennis Everberg får pucken en bit upp i banan och mitt i slottet, därifrån han ostört kan prickskjuta 1–0 i Ortios vänstra kryss. Två och en halv minut senare smäller det igen. Holm skjuter en skottpassning till Liam Reddox som bara sätter ner klubban och styr in 2–0, dryga minuten före pausvilan.

Period 2 När Joakim Lindström åker på en utvisning hittar Växjö nätet igen. Nicholas Bailen gör sin första match i Växjö och får chansen i powerplay, en chans han också tar. Ett direktskott från blålinjen hittar in bakom en skymd Ortio, vilket betyder 3–0. En dubbelutvisning senare, i samma spelsekvens, bäddar för fem mot tre-spel för Växjö. Bortalaget ser ut att klara det numerära underläget, men i samma sekund som Skellefteå blir fulltaliga skjuter Linus Högberg in 4–0 bakom Ortio, som därmed lämnar kassen och lämnar plats för Gustaf Lindvall.

Växjö fortsätter att hålla i taktpinnen och med sex minuter kvar av perioden går Skellefteå bort sig efter att ha blivit fasttryckta i egen zon. När det verkar som att man tar sig ut från zonen, vinner istället Adam Brodecki pucken och spelar Everberg fri. Everberg är iskall och lägger pucken mellan benen på Lindvall till 5–0. Skellefteå känns uddlösa, men det uppenbaras en ljusglimt när Bud Holloway reducerar. Pär Lindholm lyckas få in pucken på mål och Holloway, på tennis, slår in 5–1 från nära håll med lite mindre än fem minuter kvar. Skellefteå får upp lite fart och håller upp trycket perioden ut, däremot faller inga mål och vi har 5–1 efter två spelade.

Period 3 Växjö tar återigen initiativet inledningsvis i perioden. Men det kommer ett längre Skellefteåanfall där man sätter press på Joacim Eriksson. Tillslut får Växjömålvakten kapitulera och sist på pucken är Oscar Möller, 5–2. Matchen övergår till att innehålla långa spelsekvenser med få målchanser. Det är nästan så att man tänker att resterande matchtid bara spelas av. Bägge lagen har problem med att skapa långvariga tryck i anfallszon.

Perioden såg länge ut att bli utvisningslös, men med två och en halv minut kvar av matchen åker Pontus Petterström ut för hög klubba. Växjös hundraprocentiga powerplaykväll bröts vid den fjärde och sista möjligheten, men matchen vanns av smålänningarna med stabila 5–2.