Styrkebesked för Skellefteå AIK
Publicerad: 2017-01-19
Hög kvalité på spelet gjorde denna repris på fjolårets SM-final till en underhållande match, innehållande fem mål, många fina framspelningar, kvicka anfall och stabilt försvarsspel. Tvåmålsskytten Pär Lindholm lade grunden till den stärkande seger som Skellefteå AIK tillslut tog efter ett sent avgörande i den tredje perioden, signerat Andrew Calof.

Period 1 Ingen avblåsning under matchens fyra första minuter, där Frölunda är det lag som skapar högt tryck och spelför matchen. Skellefteå är dock det lag som fixar matchens första avblåsning nere i defensiv Frölundazon och momentet efter kommer ledningsmålet. Efter tekningen plockar Joakim Lindström ner en hög puck mitt i slottet. Han frispelar Pär Lindholm som kallt väntar ner Johan Gustafsson i målet och kan sedan raka in 0-1 just innan matchen pågått i fem minuter.

Tempot ökar och det är fortfarande Frölunda som behåller pucken i sin offensiva zon. Trycket är vissa stunder enorma mot Gustaf Lindvalls kasse men Skellefteå åker sig ur sitt försvarsläge vissa gånger och då går det fort framåt. I de kontringar som Frölunda ger sina motståndare kan ytterligare ett mål falla för Skellefteå, men Gustafsson spelar bra och räddar sitt spelförande lag Frölunda då det behövs. Ju längre perioden går desto mer av spelövertaget hamnar hos Skellefteå, som liksom Frölunda tidigare, spelar länge och djupt ner i Frölundazonen. Det blir inga fler mål i första perioden, trots många bra chanser av bägge lagen.

Period 2 Skellefteå försöker och lyckas spela pucken inom laget, men det hjälper inte när domaren upptäcker att man spelar med sex man på planen för en kort stund. Spelet förflyttas således ner i Skellefteåzonen när det blir powerplayspel för Frölunda. Mållöst för Frölunda vilket också var detsamma när man får powerplay strax därpå. Frölunda har nu fått fart i benen och är fortsatt spelförande, men det verkar inte vara det spelförande laget som gör målen idag. En kontring senare levererar Joakim Lindström en öppnande passning till sin kedjekamrat Pär Lindholm som denna gång stänker upp 0-2 bakom Gustafsson.

Patrik Carlsson tycker det är dags för Frölunda att komma in i matchen även målmässigt. Med ryggen mot kassen lyckas han sprätta in 1-2 högt, 58 sekunder efter Skellefteås andramål. Matchen är underhållande på många sätt och lever vidare i allra högsta grad, vilket märks på spelarna som nu varvar upp tempot. Frölunda hanterar hastigheten och spelar bättre när perioden närmar sig sitt slut. Inget mer mål i period två.

Period 3 Böljande spel med färre målchanser än tidigare perioder. Det dröjer fem och en halv minut innan Frölundas första utvisning i matchen utdöms. Skellefteå har lägen att utöka sin ledning men kommer inte närmare än en träff i kryssribban från Joakim Lindströms klubba. Spelet vänder minuten efter att Frölunda blivit fulltaliga. Sist på pucken är Carl Grundström när en retur dyker upp rakt framför honom och Lindvall inte ser vart pucken tagit vägen. 2-2 är ett faktum och matchklockan säger att det återstår tolv minuter av sista perioden.

Spelet är fortsatt underhållande med många fina målchanser från bägge håll, först Frölunda och sedan Skellefteå. Det är just nu Gustafsson och Lindvall som håller nere siffrorna. I samband med att en Frölundaspelare blir liggande i offensiv zon, anfaller Skellefteå i ett kvickt anfall. Andrew Calof får pucken på högerflanken och dribblar sig förbi två försvarare, för att sedan lägga pucken mot mål med en backhand. Calof slår in sin egen retur och Skellefteå har återtagit ledningen med knappa sex minuter kvar att spela. Frölunda spelar med sex utespelare under de två sista minuterna, men Skellefteå AIK står emot och vinner en jämn och underhållande match.