Skellefteå AIK tar tre efterlängtade poäng
Publicerad: 2018-11-13
Albin Eriksson. Lägg namnet på minnet. Han gjorde ikväll sitt allra första SHL-mål. Och sitt andra. Med detta blir han matchvinnare för Skellefteå AIK ikväll då Frölunda besegras efter många övertygande insatser av Gustaf Lindvall och många täckta skott från i stort sett hela laget. Frölunda hade matchen i sin hand när de lyckades komma tillbaka från 0-2 och genom Lasch och Hjalmarsson hade nått 2-2. Men unge Eriksson, född sju månader på den här sidan av millennieskiftet, ville annat och fick tack vare en fin passning av Adam Pettersson läget att mitt bland tre frölundaspelare skjuta in segerpucken.

Ett långt landslagsuppehåll är till ända och det var ikväll dags för ett hett möte mellan Frölunda och Skellefteå AIK.

Gästande Skellefteå hade vaskat om i kedjorna så ändå in i bomb-Olles, och tränargänget visade tydligt att de ville se en förändring efter åtta förluster på senaste nio matcherna.

Första perioden inleds med att lagen byter chanser med varandra men när Skellefteå får ett powerplay efter fem minuter kliver gästerna på allvar in i matchen. Farligt läge men bra räddning av västkustsmålvakten Mattson. När man börjat spela i fem-mot-fem igen får Albin Eriksson upp farten under skridskorna och lyckats skjuta in pucken nära Mattssons stolpe och vi har Erikssons första SHL-mål och matchens dito.

Ryan Lasch ordnar fram ett jätteläge men skjuter utanför. Kan man komma närmare än så utan att göra mål? Eh, jo, ribbträff, kanske du säger. Ja, det blev resultatet av Frölundas powerplay i slutet av perioden. En mycket fin förstaperiod av Gustav Lindvall gör att bortalaget går av isen med noll insläppta och Albin Erikssons mål gör att man har ett bortaövertag.

Andra perioden inleds med att Frölunda visar att de gärna vill göra ett mål. Gustav Lindvall gör räddning på räddning och när Frölundas Ståhlberg får ett superläge gör han till och med en dubbelräddning. Hemmalaget har ett par minuter i anfallszon. Skellefteå sticker upp genom en helsnygg pass av Joakim Lindström och Johan Mattssons räddar utan att se skottet med benskyddet. Efter snart sagt halva perioden spelar Patrik Norén fram Andreas Wingerli och ett riktigt skarprättaravslut, så där härligt stolpe in, senare har vi 0-2. Skellefteå klarar sedan ett boxplay och i situationen efter hamnar Albin Eriksson fri framför Mattsson tack vare Jonathan Pudas som kommer in raka spåret från utvisningsbåset och ger en smart framspelning till Eriksson, men inget mål där. Med en dryg minut kvar av perioden kliver Frölundas lille gigant Ryan Lasch fram och studsar med sig pucken innan han snärtar upp pucken vackert i krysset och nu står det 1-2.

I tredje periodens inledning är det mycket Frölunda bland annat genom unge Samuel Fagemo som på ett mönsterbrytande vis manövrerar sig genom skellefte-försvaret, men ynglingen får inte till avslutet. Inspirerade powerplay och en riktig godsak signerad Juhamatti Aaltonen med klubban mellan benen och bakom ryggen leder så när till ett bortamål men icke, sa Nicke.

Med sju och en halv minut kvar av perioden kvitterar Simon Hjalmarsson för göteborgarna genom ett snabbt skott efter en retur. Frölunda fortsätter pressa på men vem sticker iväg på en förlupen puck om inte Albin Eriksson. Han försöker peta in den samma, tvingas åka ett varv runt målburen, knackar med klubban i isen, får pucken framför mål av Adam Pettersson och jag tror min själ att han gör mål igen. En målskytt är född, en matchvinnare är oss given - Albin Eriksson är hans namn och det är hans kväll ikväll. Snäppet yngre än Lundqvist och Ericsson men ikväll är 00:an hetare än lava.

En oerhört efterlängtad trepoängare är bärgad och den här göteborgsresan behöver varken lisebergsbesök eller paddan-tur för att Skellefteå AIK-spelarna och ledarna ska känna sig nöjda.