Skellefteå vände och vann
Publicerad: 2017-03-19
I första kvartsfinalen på hemmaplan säsongen 2016/2017 fick Skellefteå AIK en riktig mardrömsstart då man släppte in 0-1 redan efter 12 sekunders spel. Med stort tålamod kunde man dock jobba sig tillbaka in i matchen och efter att Axel Holmström kvitterat i powerplay gick allting Skellefteås väg och man kunde till sist vinna med 4-1 efter en direkt strålande tredjeperiod då man sköljde över Frölunda och fick utdelning för de många chanser man skapade.

Mardrömsstart för Skellefteå

Den första perioden får sämsta möjliga start för Skellefteå. Redan efter 12 sekunders spel gör Frölunda 0-1 efter att hemmaförsvaret helt tappat bort Joel Lundqvist som ensam fram för mål har gott om tid att kunna böka in ledningsmålet för gästerna.

Hemmalaget jagar efter att komma ikapp under hela den första perioden men det är tätt i mittzon och man har svårt att skapa bra målchanser väl i anfallszon. Bästa läget får Oscar Möller som har närmast helt öppet mål men missar. Annars handlar den första perioden mycket om gruff framför bägge målen och flertalet dubbelutvisningar.

Vändningen kommer för hemmalaget

Den andra perioden är lite lugnare än den första inledningsvis. Såväl chanser som bråk är något färre även om bägge lagen sliter hårt precis hela tiden. Efter att domarna signalerat att man kommer att ta utvisningar om bråken framför mål fortsätter så gör man allvar av hotet efter drygt halva perioden när Jonathan Sigalet åker ut.

I powerplay kommer då också den efterlängtade kvitteringen när Axel Holmström sätter 1-1 efter en smart framspelning från Bud Holloway och ett snabbt avslut från Holmström. Strax efter kvitteringen kommer också 2-1. Den här gången agerar Holmström framspelare och Andreas Wingerli tar avslutet, ett handledsskott rakt upp i krysset som ger hemmalaget ledningen med 2-1.

Närmast felfritt i tredje

Skellefteå skapar jättechans efter att Bud Holloway snott pucken bakom bortamålet och försökt valla in den via Gustafsson i målet, på returen kan Jimmie Ericsson sånär raka in pucken men han får i alla fall en utvisning med sig. I powerplay kan sedan Jesper Olofsson sätta 3-1 i tomt mål efter strålande förarbete från Andrew Calof.

Halvvägs in i perioden smäller det igen först när Joakim Lindström stenhårt tacklar till sig pucken mitt i slottet och sedan dundrar in 4-1 med ett strålande avslut. Frölunda tvingas jaga efter reducering men trots att man får chansen att spela powerplay så lyckas man inte skapa några målchanser. Skellefteå kan närmast defilera in i mål med spel i powerplay nästan hela matchavslutningen.