Sekunder kvar när Pär Lindholm avgjorde
Publicerad: 2017-01-07

Färjestads BK och Skellefteå AIK delade på spelövertaget i olika perioder under matchens gång. Både Joni Ortio och Stefan Steen i respektive målbur gjorde strålande insatser vilket bidrog till en målsnål match som skulle avgöras sent. Med två sekunder kvar slår Pär Lindholm in avgörandet bakom Steen och bärgar hem alla tre poängen till Västerbotten.

**Period 1** Matchen börjar inte vidare intensivt. Perioden inleds med långa spelsekvenser och inget av lagen verkar kunna ta övertaget på matchen då spelet går fram och tillbaka. I ett av anfallen tar sig Marcus Nilsson in på högerkanten och passar in en puck mot Gustaf Thorell som står på andra sidan. Andrew Calof sätter då ner klubban för att bryta passet, men det vill sig inte bättre än att pucken styrs via Calofs klubba och går rakt i eget mål vilket ger Färjestad ledningen efter 07:52. Skellefteå AIK hade inför matchen gått ut med att man ville ta tag i matchbilden, vilket man också gjorde efter tio spelade minuter. Färjestad får det svårt att sätta ihop några effektiva anfall och kommer inte riktigt in mot mål, till skillnad från gästerna som parkerar nära målet och tillverkar längre anfall i den offensiva zonen. Stefan Steen verkar vara omutlig idag och stänger igen allt, trots att gästerna får några öppna lägen. Färjestad skapar få, men kvicka, chanser när man väl kommer in i zonen. Joni Ortio spelar också bra så vi avslutar perioden med att konstatera att det står 1-0 till Färjestad. **Period 2** Färjestad lyckas inte pressa Skellefteå i sina uppspel, vilket också medföljer att hemmalaget ligger någon centimeter bakom när gästerna kommer till anfall. Några av Skellefteåanfallen är snabba och dessa flygande anfall slutar oftast i ett snabbt avslut. Bland annat är Jimmie Ericsson och Pontus Petterström framme för att slå in en kvittering, men Steen nyper allt han får emot sig. Spelet blir mer fysiskt i takt med den ökade hastigheten på spelet och vi har några situationer som kanske skulle ha renderat i utvisning för bägge lagen. Istället är det vid målvaktsblockeringar som utvisningar döms ut, vilket resulterar i powerplay för Färjestad två gånger om. Skellefteå spelar bra i sin box, men blir fastsatta i egen zon även efter boxplayspelet – troligen på grund av trötta och tunga ben. När vi närmar oss slutet av perioden märks det att Skellefteå satsar på att få ner pucken djupt och spela långa anfall, vilket också ger bilden av att Skellefteå styr matchen igen. Färjestad kommer dock i många anfall som också kan kallas snabba spelvändningar, där man är farliga i sina avslut. Ortio klarar några av de frilägen Färjestad spelar till sig, samtidigt som han också har lite tur då Färjestadsspelarna inte får träff på pucken när man har öppet mål. Vi har 1-0 även efter period två som alltså blir mållös. **Period 3** Två jättelägen inledningsvis för hemmalaget att gå ifrån till 2-0, men Ortio gör två fenomenala räddningar genom en sidledsförflyttning och en snabb plockhandske då Andreas Jämtin har i princip öppet mål. Det tar tid innan Skellefteå kommer in i perioden men man gör det tillslut då Sebastian Aho rycker fram på högerkanten. Aho slänger iväg en puck då han befinner sig vid övre tekningscirkeln och skottet hittar in till 1-1 vid Steens högra stolpe med 13 minuter kvar av matchen. Spelet är jämnt efter kvitteringen och bägge lagen utbyter målchanser med jämna mellanrum. Med tre minuter kvar kommer en massiv press från Färjestad. Passningarna går runt i offensiv zon och chanserna är inte långt ifrån att bli mål, men Ortio, tillsammans med sitt försvar, spelar bra och istället för ett sent hemmamål kommer avgörandet med endast två sekunder kvar! Emil Djuse vinner puck vid egen blå och spelar direkt upp till Calof som levererar vidare till en framfarande Joakim Lindström. Två mot ett-läge med fem sekunder kvar och Lindström passar i sidled till kollegan Pär Lindholm, som med ett direktskott mellan benen på Steen avgör matchen, 1-2.