Visade styrka på bortaplan
Publicerad: 2014-04-17

Ikväll gick den andra finalen av stapeln och det var Färjestads BK som hade hemmafördel. Men det var bortalaget Skellefteå AIK som kom att visa sin styrka i Karlstad denna kväll.

Den första perioden startade som väntat intensivt, inte minst med fysiskt spel från Färjestads sida vilket kom att hålla i sig en bra tid. Skellefteå AIK satte press och var även dom som kom in i offensiv zon mer medan Färjestad jobbade för att sänka farten på bortalaget. 2-7 i skott efter 12:43min speglade därefter matchbilden och bortalagets offensiva tryck. Efter 18:03 kom matchens, än så länge, närmaste målchans när Oscar Möller sköt skott från distans och Fredrik Pettersson-Wentzel tappade pucken som därefter gled mot stolpen. Inget mål. Men det dröjde inte länge innan det kom. 19:04 satte Bud Holloway matchens första puck i nät efter att John Norman vunnit pucken djupt i offensiv zon och spelat fram till ledningsmålet just innan paus. Ställningen stod sig perioden ut. Skott på mål: 5-13.

Skellefteå AIK fortsatte att sätta hög press under den andra perioden. Men efter 7:43 kom kvitteringen från hemmalaget efter att Christian Berglund satte sitt första slutspelsmål mellan benen på Markus Svensson. Målet innebar tändvätska för hemmalaget som där efter också noterades för sitt andra powerplay i matchen. Markus Svensson fick stå i händelsernas centrum. Men efter 14:39 kom ytterligare ett mål. Skellefteå AIK vände spelet och tog ledning genom Pierre Edouard Bellemare och Joakim Lindström. Bellemare tog tag i pucken och iscensatte kontringen genom att spela Lindström som passade tillbaka till Bellemare. Ställningen 1-2 stod sig inför den tredje perioden. Skott på mål i andra period: 11-12.

I den tredje perioden kom minst sagt matchens raket. Jimmie Ericsson sköt (3:26) ett slagskott från mittzon rakt upp i krysset bakom Wentzel och 1-3 var ett faktum. Matchen fortlöpte med gruff framför mål efter avblåsningar men det var bortalaget som skulle visa största styrkan ikväll. 11:07 utökade man till 1-4 genom John Norman, ass. Viktor Arvidsson. Kort därefter var det dags igen när Skellefteå AIK´s Oscar Sundqvist satte 1-5 med en rapp backhand bakom Pettersson-Wentzel, ass. Adam Pettersson. Målen lyste verkligen inte med sin frånvaro när Färjestad sedan svarade upp (13:31) med ett reduceringsmål signerat Anders Bastiansen. Sista minuterna spelade Färjestad med 6 utespelare vilket öppnade upp för ett sista mål för bortalaget i öppen kasse. 19:41 Oscar Möller, ass. Joakim Lindström. Skellefteå AIK säkrade därigenom en 2-0-ledning i denna finalserie. Skott på mål i den tredje perioden: 13-13 Skott på mål totalt: 29-38.

För fullständig matchuppdatering: SHL ARENA