Aho avgjorde på övertid
Publicerad: 2016-12-28
I årets sista hemmamatch välkomnade Skellefteå AIK på onsdagskvällen gästande Leksand till Skellefteå Kraft Arena. Efter att gästerna inlett målskyttet kunde Skellefteå komma tillbaka och leda efter den första perioden. Men i den andra kom kvitteringen efter mål i boxplay av Leksand. I den tredje perioden pressade AIK tillbaka Leksand ordentligt men lagen fick med sig varsitt mål och skickade matchen till övertid. Där kunde Sebastian Aho snyggt avgöra för Skellefteå som tar bonuspoängen.

Hemmaledning efter första perioden

Bägge lagen inleder den första perioden lite virrigt och får inte riktigt ordning på spelet. Efter en spelvändning lyckas dock William Wikman stöta in en retur med skridskon och efter videogranskning godkänns målet till 0-1. Svaret från AIK kommer dock omgående då Pär Lindholm dribblar sig in framför mål och sätter 1-1 med en backhand.

Leksand får spela matchens första powerplay men trots spel i anfallszon skapar man inget i chansväg. Istället är det Skellefteå som tar ledningen efter att Bud Holloway först sånär fått utdelning via ett snyggt pass och sedan fångat upp en retur själv och satt 2-1. Hemmalaget avslutar sedan perioden riktigt bra med hård press mot bortamålet under långa sekvenser.

Leksand kvitterar i boxplay

Skellefteå får spela sitt första powerplay tidigt i den andra perioden men man tappar pucken och då kan istället Martin Karlsson kontra in 2-2 efter ett välplacerat avslut. Det är dock fortsatt hemmalaget som har initiativet i spelet. Framför allt är det Joakim Lindström som skapar farligheter precis varje gång han är på isen, även nyligen återkomne Bud Holloway ser pigg ut.

AIK är riktigt nära i powerplay med drygt fem minuter kvar av perioden, pucken glider sånär in men räddas på mållinjen. Även Leksand skapar chanser i slutet av den andra perioden men Skellefteå täcker skott bra och Ortio ser som vanligt säker ut. Andra perioden är totalt sett rätt jämn och med 2-2 på resultattavlan känns det helt öppet inför tredje.

Skellefteåpress men oavgjort

Bud Holloway får en jättechans efter knappt tre minuters spel efter ra förspel av Pär Lindholm men då gör Henrik Haukeland i bortamålet en jätteräddning. Men det är fortsatt en massiv press från Skellefteå som har många och långa anfall mot ett Leksand som har allt svårare att hålla emot.

Med 11:10 på klockan så kommer till sist ledningsmålet när Henrik Hetta gör 3-2 efter förarbete från Holloway. Men kvitteringen kommer omgående när Sondre Olden prickskjuter in 3-3 i powerplay. Skellefteå jagar efter ett avgörande men lyckas inte utan matchen slutar oavgjord efter ordinarie tid och går till övertid.

{!A}

Aho avgör

En öppen chans för Skellefteå blir friläge för Leksand när Fredrik Lindgren tappar pucken i anfallszon, men då gör Ortio en fantastisk dubbelräddning. Istället är det Sebastian Aho som kan soloåka igenom hela banan och sätta 4-3 snyggt bakom Haukeland.