Storseger för Skellefteå AIK
Publicerad: 2013-02-21

Hur firar man bäst ett nytt fyraårskontakt? Oscar Möllers variant var att dundra in fyra mål i torsdagens möte med Brynäs. Gästerna har haft det tungt på sistone men har därför också massor att spela för. Skellefteå leder serien klart och känslan inför matchen var kanske att gästerna med mer att spela för skulle kunna hota det erkänt straka hemmalaget Skellefteå ordentligt. Så blev det dock inte alls utan Skellefteå gick ifrån i första, ökade i andra och ännu mer i tredje. Till sist blev segersiffrorna hela 9-1 i en total överkörning från hemmalaget.

Första perioden

Skellefteå inleder matchen med att skapa ett jätteläge efter att Johan Forsberg jobbat fast pucken och hittat Adam Pettersson framför mål, Robin Rahm i gästernas mål räddar bra. Med 3:17 på klockan gör sedan AIK 1-0 efter bra samspel mellan Oscar Möller och Bud Holloway som tar skottet och returen slår Pierre-Edouard Bellemare i mål. Efter målet börjar Brynäs visa upp lite anfallsspel också men man tappar farten när Andreas Thuresson tar en lite klantig utvisning efter 8:46. Pontus Petterström får bästa chansen i powerplay men lyckas missa helt öppet mål.

Även gästerna får chansen i numerärt överläge mitt i perioden men man har svårt att komma till avslut och kan inte utnyttja den möjligheten. Skellefteå kommer till bra chans genom Jocke Lindström som dock blir upphakad när han ska ta avslut och det blir nytt powerplay för AIK. Där är det också Lindström som får gör 2-0 efter direktskott på en bra passning från Petter Emanuelsson. Skellefteå går till pausvila med en välförtjänt ledning efter att ha skapat klart mer än gästerna sett till hela perioden.

Andra perioden

Jonathan Granström måste ha dragit på sig en utvisning i slutsekunden av den första perioden för han inleder på botbänken och AIK spelar powerplay. Då passar man också på att göra 3-0 efter att Oscar Möller glidit in och stänkt upp pucken i nättaket bakom en chanslös Rahm. Anstormningen mot gästernas mål fortsätter Mads Hansen sänker Oscar Lindberg ruskigt fult utanför spelet och slagsmål följer, resultatet blir ett antal utvsiningar och powerplay för Skellefteå. Utdelningen där uteblir men precis som gästerna blir fem man så kommer 4-0 efter ett distinkt direktskott från Johan Forsberg.

Brynäs ser något uppgivna efter målet och blir fasttryckta i egen försvarszon gång på gång. Skellefteå å andra sidan spelar som väntat med ett enormt självförtroende och alla kedjor är med uppe och skapar farligheter. Gästerna får dock god hjälp från domarhåll då man ser mellan fingrarna med rätt mycket. Brynäs får också något tveksamt spela powerplay 15 minuter in i perioden och då skapar man sin första riktigt bra målchans då man träffar stolpen med öppet mål. Istället kommer 5-0 efter en uppvisning från Melker Karlsson och Johan Forsberg. I periodens sista minut gör dessutom Oscar Möller 6-0 med ett snyggt direktskott.

Tredje perioden

Skellefteå fortsätter på den inslagna vägen när Oscar Möller fullbordar sitt hattrick genom att göra 7-0, ett skott som Rahm i målet nog borde ha tagit. När man sedan får spela powerplay så gör han även sitt fjärde till 8-0, ett ruskigt snyggt mål dessutom. Efter 4:39 kommer sedan också 9-0 genom ett backhandavslut från Melker Karlsson och då lämnar också Robin Rahm matchen och Johan Holmqvist får den otacksamma uppgiften att ta över. Brynäs får till sist också spela powerplay men skapar inte mycket.

Mitt i perioden kommer dock en riktigt bra målchans för Brynäs med mycket folk framför Skellefteås mål, men då gör Joacim Eriksson en kanonräddning. Matchen är såklart avgjord sen länge men Skellefteå tycks villa nå tvåsiffrigt och fortsätter peppra gästernas mål med avslut. Mot slutet tappar man dock ändå farten och det händer inte speciellt mycket under matchens sista tio minuter. Ett tröstmål för Brynäs med en dryg minut kvar blir det dock. Fantastisk match sammantaget från Skellefteå som fullständigt kör över gästerna i tre perioder.