Boxplayen blev för tunga - förlust i tredje semin
Publicerad: 2018-04-07
Referat
Med två matchers överläge i semifinalserien åkte Skellefteå till Stockholm för att gästa Hovet. Mötet visade sig vara ett jämnt sådant, men efter att Djurgården hittat rätt flertalet gånger i powerplay skulle uppförsbacken bli för tuff och Skellefteå får åka hem med semins första förlust.

Den tredje matchen i semifinalserien börjar jämnt, men det är gästerna Skellefteå som tidigt får chansen i numerärt överläge. Däremot uteblir utdelningen och lagen etablerar ett ställningskrig. Det är få skott som faller och merparten av spelet befinner sig i mittzonen. Men efter halva perioden spelad blixtrar Pontus Petterström till och efter att ha blivit serverad en passning kommer han fri. Skottet Petterström avlossar studsar först i stolpen och sedan även ribban innan pucken studsar ut på planen igen. Minuten senare får AIK ännu en gång spela powerplay, men även denna gång skulle två minuter rinna ut. Istället skapar hemmalaget ett ordentligt tryck och skapar tumult framför Gustav Lindvall. Pressen skulle visa sig att inte hålla för evigt, och spelet utjämnas igen. Med två och en halv minut kvar får också gästerna spela boxplay, något som fortskrider utan några insläppta mål. Men Djurgården skulle behålla press, och precis efter att Skellefteå blivit fulltaliga får Gustav Lindvall stå upp ordentligt med en briljant räddning. De få sekunder som återstår av perioden tycks rinna förbi, men samtidigt som klockan ljuder blåser domarna för utvisning, och Pär Lindholm får sätta sig på botbänken när andra perioden börjar.

Djurgården går ifrån

Med Pär Lindholm på botbänken får Skellefteå de två första minuterna spela försvar, men även denna gång skulle hemmalaget motas bort och det numerära underläget rullade förbi. Med fullt manskap på isen skapar gästerna istället en del röra och får dessutom med sig en utvisning. Däremot kommer även en utvisning mot AIK bara sekunden efter nedsläpp. Spelet fyra mot fyra löper ut även det, men det tar bara några få minuter senare kommer ännu ett boxplay för gästerna. Skellefteås numerära underläge ser ut att försvara målet ännu en gång, men med femton sekunder kvar kan inte Gustav Lindvall stå emot och Djurgården tar ledningen. Matchen präglas av närliggande utvisningar och målet gör ingen skillnad, för kort efter målet kommer en dubbelutvisning för roughing. I det påföljande fyra mot fyra-spelet är Andreas Wingerli och Tim Söderlund ytterst nära en kvittering, men istället löper dubbelutvisningarna ut. Med en och en halv minut kvar att spela kommer ännu ett numerärt underläge efter att Jocke Lindström utvisas för hakning. Utmaningen ska bli ännu större när Jonathan Pudas visas ut för att ha skickat pucken över plexiglaset. Sekunderna tickar snabbt och Skellefteå lyckas mota bort en minut av fem mot tre-spelet, men med bara sekunder kvar av andra perioden lyckas Djurgården återigen hitta nätmaskorna och går in i slutakten med en tvåmålsledning.

Uppförsbacken blir för tuff

Även den tredje perioden får Skellefteå inleda i boxplay, och för tredje gången i rad kommer Djurgården förbi laget. Med 19 minuter kvar av match får således gästerna börja jaga med ett tremålsunderläge mot sig. Det jämna spelet gör sig påmint och Skellefteå kommer inte riktigt upp till några farliga chanser att reducera. Med halva tredje perioden gången kommer dock chansen när Andreas Wingerli får en crosschecking i ryggen och får med sig en utvisning. Men istället för att Skellefteå ska komma närmare kommer en djurgårdenspelare fri. Gustav Lindvall darrar inte och räddar laget och kan sätta igång spelet för utespelarna igen. Det numerära underläget skulle rulla ut och minuterna tickar fort. Men med fyra minuter kvar kommer ändå en reducering. Efter att Pontus Petterström avlossat ett skott kan Jesper Olofsson liggande slå in returen. Kort därefter försöker Skellefteå spela med sex man på isen, men ett för tidigt byte renderar i ett lagstraff för för många spelare på isen. Boxplayet spelas av, och med en och en halv minut kvar gör Skellefteå ännu ett försök att slå in två mål. Sekunderna tickar dock fort och Djurgården plockar hem sin första match i semifinalen.

Johanna Saalo