Bortaseger trots dubbla matchstraff
Publicerad: 2019-02-12
Skellefteå AIK gör en finfin bortamatch mot HV71 och vinner med 1-3. Landslagsbacken Emil Djuse gör mål på lagets första skott i matchen efter sexton spelade minuter. HV71 kvitterar genom Marcus Ljungh innan Joakim Lindström gör mål på schysst framspelning från Bud Holloway. Spiken i kistan blir Albin Eriksson iskalla straff-mål och resultatet skrivs till 1-3.

Bortamatch mot HV71 blir första uppgiften efter landslagsuppehållet för Skellefteå AIK, och det är två lag som vill uppåt i SHL-tabellen som ska tampas.

Första perioden inleds med att jönköpingslagets Mattias Tedenby, speedkulornas speedkula, trampar sig loss men Mantas Armalis, Skellefteås malvakt för aftonen, behöver inte ingripa då skottet inte går på mål. De följande minuterna kännetecknas av riskminimering och sarg-ut från båda lagen. HV71 äger sedan mer och mer av perioden och får med sig ett numerärt överläge efter att unge David Wilsby stoppat Anton Bengtsson med otillåtna medel. HV skjuter skott efter skott men täckningsvilliga svartgula spelare hjälper Armalis att hålla 0-0. Stärkta av att ha klarat sitt boxplay lyckas Skellefteå lyfta upp spelet litegrann men klockan hinner ticka över kvarten spelad utan att laget har något registrerat skott mot mål. När Jimmie Ericsson hålls fast av Kristoffer Berglund får Skellefteå då sin chans i numerärt överläge. Och det är svårt att klaga på effektiviteten när laget gör mål på sitt allra första skott mot Gunnarsson i hemmakassen. Det är den numera landslagsmeriterade Emil Djuse som handledar in pucken. 0-1, inte riktigt rättvist om vi ser till skottstatistik eller matchbild men så är reglerna. Andreas Wingerli åker skridskor snabbt och han kommer fri mot Gunnarsson men hemmamålvakten putsar på sin räddningsstatistik med ett följsamt puckstoppande. Ställningen står sig perioden ut och hemmapubliken känner sig nog lite snopna att deras hjältar inte fick bättre betalt efter massivt övertag i skottstatistiken och tid i anfallszon, men Skellefteå AIK lyckades trots allt göra ett mål.

I andra perioden fortsätter hemmalaget domdera och de första sex-sju minuterna är det varken många eller långa sekvenser med puckkontroll för Skellefteå AIK men denna gameplan, medveten eller omedveten, verkar fungera rätt bra. Tålmodigt försvarsspel under denna första stund leder sedan till en mer vägvinnande del av perioden då El Capitan, ja alltså Jimmie, är mycket, mycket nära att raka in lagets andra mål för aftonen men gummitrissan studsar lite utom kontroll och det blir inget jubel denna gång. Spelet öppnar upp sig och Wingerli och Söderlund kommer i en fartfylld kontring men Gunnarsson räddar. Efter 16:15 i denna period avslutar Tedenby i ett friläge. Den tidpunkten kommer dock inte att bli särskilt historisk då Armalis lyckas rädda. Sekunden senare skrivs dock in in i några väldigt nogräknade historieböcker då Markus Ljungh exakt då trycker in kvitteringspucken. 1-1. En stark SKE-avslutning av perioden med några skott visar att bortalaget vill tillbaka till ledningsläget, men 1-1 står sig perioden ut.

Tredje perioden startar piggt från Alvarez och Wingerli och lite chanser för båda lagen innan Fredrik Lindgren får gå och duscha efter fyra spelade minuter. Det är en tackling i ryggen på Ljungh som bestraffas med 5+GM, alltså fem minuter med en man mindre och ingen Lindgren i resten av matchen. Spelet i numerärt underläge kännetecknas av täckta skott från spelare som Filip Berglund, som i en sekvens till och med tar med sig pucken i bakdelen av ishockeybyxan. Tacklade Ljungh kommer glädjande nog tillbaka på isen. När HV71 inte riktigt får till sitt PP tvingas Tedenby ta en tripping och då blir det alltså spel i fyra-mot-fyra. Den spelformen hinner vi se i tjugo sekunder innan Bud Holloway vinner en puck och spelar in till Joakim Lindström som är så bekväm med att få pucken i slottet och trycker upp sagda tingest i nättaket. Efter att ha brottats med sviktande boxplaystatistik under säsongen ger det övertygande försvarsspelet i de numerära underläget i denna match en chans att hålla sig kvar i matchen. Skellefteå AIK tar en timeout innan halva perioden är spelad. Hemmalaget skapar chanser innan Tim Söderlund sånär kommer fri men blir upphakad av Martin Féherváry. Blir det utvisning? Eh, nej, det blir straff. Albin Eriksson är ungefär hur cool som helst och sätter en backhand. 1-3 på tavlan efter 12:07. Alvarez blir utvisad bara sekunder senare men Armalis får fri sikt tack vare hårt jobb i försvaret och man städar av ett till boxplay. Albin Sundsvik får speltid när Jimmie kliver av. Wingerli gör sedan Lindgren sällskap i omklädningsrummet efter ännu ett matchstraff med mindre än fem minuter kvar av perioden. Vilket gyllene läge för HV att komma tillbaka in i matchen med resten av perioden i numerärt överläge. Starkt försvarsspel än en gång i en dryg minut leder till en till utvisning för HV i offensiv zon Det känns som ’Måndag hela veckan’ med exakt samma händelser som vid förra matchstraffet. HV plockar målisen med två och en halv minut kvar. Med en och halv minut kvar får Holloway megaöppet mål men skjuter i stolpen. 1-3 slutar matchen och det är väl typ så här en bortamatch ska spelas om man vill ha med sig tre poäng.